Wolfram: U modernoj muzici žanrovi su prošlost

Zbog spoja žanrova kao što su post metal/rock, psychedelic, stoner, sludge, industrial, alternative, electronica, bend Wolfram je samoinicijativno osmislilo naziv svog pravca – acid metal. Od prošlogodišnjeg Demofesta na kom su osvojili treće mjesto, do danas, bend je postao bogatiji za nekoliko pjesama i nastupa u inostranstvu. Dok se ne popnu treći put na Demofest binu, ali ovog puta kao revijalni bend, pročitajte o čemu smo razgovarali sa njima.

DF: Zahvaljujući mješavini različitih žanrova osvojili ste mnoge fanove, čak i one razmažene. Kako ste se odvažili na eksperimentisanje sa zvukom?

Wolfram: Ne bih rekao da smo se odvažili, pre da nas je to baš i spojilo. Žanrovi (valjda) moraju da postoje, ali ne moraju nužno da budu presudni i „poštovani“. I mi sami unutar benda slušamo poprilično različite vrste muzike i mislimo da je to dosta bitno. A što se eksperimentisanja tiče, mislimo da ga zapravo i nemamo dovoljno u našem zvuku, na čemu ćemo probati da radimo u nekom narednom periodu. Bez odstupanja od norme, napredak nije moguć – reče jedared jedan muzičar mnogo pemetniji od nas.

DF: Da li ste u startu očekivali da će taj potez imati odličan rezultat?

Wolfram: Nismo ništa očekivali, niti muziku pravimo sa tim na umu. Uvek nam je nekako najbitnije da se nama prvo sviđa to što radimo, pa onda ako to prođe dobro kod publike, tim bolje.   

DF: Neobičan zvuk vas je svakako učinio primjetnima, ali znate li zapravo šta želite od vaše muzike ili eksperimentišete jer vas neki vid stalnosti sputava da iskažete sve što žeite?

Wolfram: Heh, pa eto sami ste odgovorili na sopstveno pitanje. Ono što nam je na prvom mestu najbitnije jeste da radimo ono što nama prija, ali opet nastojimo da se ne bojimo da promilimo iz te zone konfora koja zna da usporava stvari. Nama nije problem da na 3 probe napravimo 3 psihodelik-stoner pesme, i jako volimo to da radimo, ali se onda na četvrtoj probi već oseti da nam fali nešto novo. Tad pokušavamo da shvatimo šta bi to novo moglo da bude. Nekad ga nađemo lagano, nekad malo teže. Evo baš smo danas na probi oživeli jednu staru pesmu koju smo započeli pre recimo 2 godine, a nikad je nismo završili, i nekim svežijim pristupom joj dali nešto novo.   

DF: Postoji li nešto, po pitanju muzike, u čemu želite da se oprobate, a već niste?

Wolfram: Da. Da živimo od nje.

DF: Od kud ideja za spajanje etno elemenata i post roka, pa i drugih žanrova?

Wolfram: Kao što rekosmo, žanrove nešto ne fermamo mnogo i mislimo da su u modernoj muzici žanrovi prošlost. Što se etno elemanata tiče, njih je u bend donela Jana i taj spoj se desio pomalo spontano, ali je nekako bio neminovan.

DF: Imajući u vidu toliko različitih uticaja i koncepata, kako teče proces stvaranja novih ideja i materijala u vašem bendu?

Wolfram: Dešavalo se da neko iz benda donese gotovo ceo koncept, celu pesmu već gotovu, ali se mnogo češće desi da od jedne teme, najčešće na gitari, nastane pesma. Ako mislimo da je neka tema dovoljno dobra i da ima potencijala da se oko nje gradi, onda se posvetimo tome i svi učestvujemo u stvaranju. Pevanje uglavnom dolazi na kraju, pa često sa tim imamo problem, da inkorporiramo vokal u već skoro gotov aranžman. Standardni problemi i greške. Još kad bismo ponešto iz njih i naučili…

DF: Iza vas je dosta nastupa, a da li možete izdvojiti neki po njegovom značaju?

Wolfram: Verujem da govorim u ime svih članova benda, to bi svakako bio skorašnji nastup u Gracu (mesto: Orpheum), na jednom world music festivalu koji organizuje grad. To veče je nastupao Antonio Lizana sa svojim bendom i svirali su neku fuziju španske izvorne muzike i džeza. Poprilično lagano, da kažemo. Posle njih smo se na binu popeli mi i, u nedostatku bolje reči, zbunili i pomalo uplašili publiku. Mislim da nisu očekivali toliko glasne i tvrde gitare. No, u svakom slučaju je to za nas bio jedan podosta bitan koncert. Orpheum je jedan predivan prostor sa vrhunskim ozvučenjem. 

DF: Dva puta ste nastupali na Demofestu kao takmičarski bend, a drugi put ste se zasluženo izborili za pobjedu. Da li je ta pobjeda donijela neke promjene ili je samo bila priznanje za vaš rad i trud?

Wolfram: Pobeda na Demofestu nam je donela jednu finu finansijsku injekciju koja nam je pripomogla da radove na našem studiju privedemo kraju. To se sad i desilo, tako da od pre par meseci bend Wolfram (u partnerstvu sa bendovima Stiff Buscemi, Lazar i Velar) konačno ima svoj studio za probe i snimanja. Mnogo smo srećni zbog toga.

DF: Šta možemo očekivati od vas u narednom periodu?

Wolfram: Barem još 2 nove pesme u maniru pesama Ljiljani i Prošeta Se Jovka Kumanovka, ali i neke još novije u nekom skroz drugačijem maniru. Ni mi ne znamo još uvek kojem.  

DF: A šta biste poručili ovogodišnjim takmičarima Demofesta, jer vi najbolje znate šta ih čeka?

Wolfram: Ako kanite pobediti, ne smete izgubiti. I smanjite malo „gain“ na distorzijama.

Prethodni članakNaredni članak