Andrew Eldritch from The Sisters of Mercy performing in the smoke at the sold-out Columbiahalle in Berlin

The Sisters of Mercy je britanski rock sastav koji je formiran 1977. u britanskom gradu Lidsu. Nakon postizanja ranog uspjeha u andergraund krugovima, bend je doživio komercijalni proboj sredinom 1980-ih i održavao ga do sredine 1990-ih, kada su prestali da objavljuju nova izdanja u znak protesta protiv svoje izdavačke kuće. Trenutno samo održavaju turneje.

Bend ima tri objavljena studijska albuma, od kojih je posljednji izdat 1990. godine. Svaki album je snimljen u drugačijoj postavi, dok su jedini stalni članovi grupe pjevač i kompozitor Andrew Eldritch i ritam-mašina zvana doktor Avalanche. Eldritch i Avalanche su, takođe, bili uključeni u The Sisterhood, projekat nastao nakon što je Eldritch ušao u spor sa bivšim članovima.

The Sisters of Mercy je prestao sa snimanjem muzike 1993, kada su otpočeli štrajk protiv svoje producentske kuće Time Warner, koju su optužili za uskraćivanje honorara i nesposobnost. Iako ih je Time Warner razriješio ugovora tri godine poslije, nisu potpisali ugovor sa drugom kućom i odlučili su da ne izdaju nezavisno, uprkos brojnim novim pjesmama koje izvode na koncertima.