Sve što bi trebalo da znate o žiriju festivala

Mirela Priselac Remi 

Remi je jedna svestrana dama, pjevačica, tekstopisac, kompozitor i prevodilac. Ova zagrebačka umjetnica je diplomirala engleski i španski jezik i književnost, trenirala je balet i gimnastiku, a potom se pokazala kao sjajan muzičar.

Poznata je svima kao žena bez dlake na jeziku, iskrena i bez presedana. Kroz muziku ispoljava svoj aktivizam i borbu za jednakost. Sa hip hop sastavom Elemental, osnovanim 1998. godine, objavila je sedam studijskih albuma.

Darko Rundek

Darko Rundek je zagrebački pjevač, gitarista, autor, kantautor, umjetnik koji je na sceni četiri decenije. Završio je režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, a studirao je i ruski jezik. Režirao je nekoliko pozorišnih i stotinjak radio drama, a u Parizu je dugo godina radio muziku za pozorišne drame.

Sa grupom Haustor, čiji je osnivač, radio je do devedesetih godina prošlog vijeka, a nakon nekoliko godina solo karijere, zaživio je projekat Rundek Cargo Orkestar. Iza sebe ima albuma, koliko i Demofest godina.

Zdenko Franjić 

”Da nije bilo Zdenka, ja ne bih imao šta slušati u zadnjih 30 godina” riječi su jednog rok kritičara, koje najviše govore o trećem članu Demofest žirija. Riječ je o rock and roll gromadi naših prostora, čovjeku koji je otkrio Majke, Goribor, Satana Panonskog, Damira Avdića, Machina-u i mnoge druge.

Ime Zdenka Franjića u prevodu znači muzičar, pjesnik, izdavač, filmski i muzički producent. Zahvaljujući njegovoj izdavačkoj kući ”Slušaj domaće”, preko 500 izdanja je ugledalo svjetlost dana. O Zdenku je 2005. godine snimljen i dokumentarac ”Oči u magli”, a dobitnik je nagrade za životno djelo, koju mu je uručio direktor festivala DORF.

Igor Lazić Niggor 

Niggor je crnogorski muzičar, DJ i producent, rođen u Kotoru 1971. godine. Svoju muzičku karijeru je započeo u bendu Monteniggers, oformljenom 1994. godine iza kog su ostala dva studijska albuma ”Tajna marenda” iz 1996. godine i ”Alboom” iz 1998. godine. Objavio je jedan solo album 2003. godine pod nazivom ”Dog on a needle”.

Niggor je poznat po svom vedrom duhu i osmjehu koji prenosi na druge. Imao je manje uloge u filmskim ostvarenjima ”Pogled sa Ajfelovog tornja” i ”Zlatne čaklje”. Organizovao je fondaciju ”Sky forever” čiji je cilj pokretanje i finansiranje društvenih aktivnosti radi stvaranja uslova za povećanje bezbjednosti u saobraćaju.

Nikola Pejaković Kolja

Kolja je vrsni banjalučki umjetnik, koji svoje kreativno umijeće izražava kroz muziku, glumu, scenario i režiju. Srednja likovna škola i Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu nisu mogli da zasjene izuzetan muzički talenat iz kog su se izrodila tri albuma.

Dobitnik je nekoliko nagrada za režiju i priznanja za razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj, napisao je nekoliko scenarija, od kojih se posebno izdvaja scenario za film ”Lepa sela lepo gore”, koji je jedan od najznačajnijih filmova u postratnom periodu. Glumio je u preko 30 filmova i serija, a posljednja uloga mu je bila u seriji ”Meso”, za koju je napisao scenario.

Brankica Janković

Brankica Janković, zaslužna za pokretanje Demofesta, jednog od najvećih muzičkih fenomena u regiji, smatra da se u tri riječi krije jedini ispravan put do uspjeha, a to su red, rad i disciplina. Njen inovativan i originalan pristup modernom poslovanju ogleda se u tome što gospođa Janković postavlja dobru ideju kao osnovu svih kreativnih procesa. Upravo ove ideje za viši cilj imaju da čine dobro, kako pojedincima u društvu, tako i široj zajednici.

Pored toga, u 25 godina dugoj karijeri, uvijek je prednost i šansu davala mladim, talentovanim ljudima što je rezultovalo timom od skoro 60 profesionalaca iz raznih marketinških oblasti koji i stvaraju Demofest.

Brankica Janković je kao direktorica marketinške agencije Aquarius realizovala ogroman broj ovakvih ideja, kombinujući sposobnost improvizacije i predanost stvaranju novih vrijednosti. Jedna od njih je i sada već nadaleko slavni Demofest, čijim žirijem će predsjedavati jedanaesti put.

 

 

 

Prethodni članakNaredni članak