Spotless Minds i Šlagvort na kraju: Funk rockeri iz Celja i zagrebački punkeri

Na pozornici Demofesta publici i žiriju će se predstaviti i funk rock sastav Spotless Minds iz Celja i njihove zagrebačke kolege Šlagvort na kraju, koji sviraju new wave i post punk.


SPOTLESS MINDS (Celje, Slovenija)

Pjevač Žiga Avbreht, gitarista Jernej Luzar, basista Dejan Pintar i bubnjar Tomaž Pelc pod imenom Spotless Minds sviraju tek od prošle godine, ali su već uspjeli da izbore svoje mjesto među 35 najboljih demo bendova na prostoru bivše Jugoslavije. Iako sviraju u klasičnoj četvoročlanoj postavi, muzika koju stvaraju nije nimalo standardna. Njihov zvuk je najlakše opisati kao savremeni funk rock, u kojem ima podjednako čvrstine i rasplesanosti. Energičan nastup je njihov glavni adut, za sebe tvrde da su potpuno posvećeni muzici, a želja im je da motivišu i nadahnu druge. Da li će i njihova Demofest svirka biti bez ijedne mrlje te da li će Spotless Minds motivisati žiri da glasa za njih, saznaćemo ubrzo.


ŠLAGVORT NA KRAJU (Zagreb, Hrvatska)

U glavnom gradu Hrvatske se 2014. godine okupila ekipa pod imenom Šlagvort na kraju, koja je poželjela da stvara muziku čiji korijeni sežu nekoliko decenija unazad. Anamaria Rončević na klavijaturama, Vilim Dretar na basu, Ivan Andrašić za bubnjevima i Marko Jusup na gitari, sviraju interesantnu kombinaciju new wave i post punka, spakovanu u pjesme kratkog trajanja, ali dugog efekta na slušaoca. Njihova posebna snaga je činjenica da svi sem Vilima učestvuju u vokalnim dionicama, dobijajući time dodatnu zanimljivu dimenziju. Iako djeluju relativno kratko, već su snimili dva EP-ja te odsvirali preko 40 koncerata širom regije, ali i Austrije i Mađarske. Kako sami kažu, planovi za budućnost su im „svirka, svirka, svirka“, a ako na Demofestu pokažu sve što znaju, mogla bi ih dočekati pobjeda, pobjeda, pobjeda.

 

Prethodni članakNaredni članak