Šavovina – bend koji je odnio nagradu za najbolji tekst

Šavovina je zagrebački trio koji svira mješavinu roka i bluza, uz etno i džez elemente. Bend je nastao tako što je Patrik izazvao Matiju na džem, nakon njegovog  koncerta, na što je Matija odgovorio izvlačenjem keca iz rukava i pozivanjem Ante kao pojačanja s trubom. 

Bend Šavovina je odnio jednu od 11 nagrada dodijeljenih na 11. Demofestu. U pitanju je nagrada ”Đakac” za najbolji tekst, odnosno mikrofon, kog je dodijelio Nikola Kolja Pejaković.

 

”Jako je lijepo sada opušteno sjediti i gledati kako se zbog Demofesta i zbog nagrade „Đakac“ ime Šavovine pojavljuje na svakom kutku. Lijepo je imati taj osjećaj da se neko vrijeme stvari odvijaju same od sebe. Dobiti nagradu „Đakac“ je velika stvar za nas i dalo nam je ogroman vjetar u leđa prvi dan. Zadovoljni smo načinom na koji je Kolja interpretirao tekst „Tu sam da moram“, mnogo bolje nego što su neki kritičari pristupili našim tekstovima. Primiti nagradu tog imena ima težinu. Kolja je rekao da je Šavovina svijetu pop-poezije dala značajan doprinos, i sviđa nam se što nas neko uvrštava u nešto što bi moglo biti popularno”, naglasili su iz Šavovine.

Ne smatraju se ”podzemnim” bendom i kako kažu, neće nikome podilaziti. Članovi benda doživljavaju Šavovinu kao nešto više od njih samih i primarni cilj im je da se svako u bendu maksimalno izrazi. Veliki uticaj crpe iz psihoanalize, iako im je i taj pojam preuzak.

”Šavovina je pokušaj ispoljavanja kolektivnog nesvjesnog, neuroza i strahova koje dijelimo i njihov teror koji je prisutan u našoj svakodnevnici u obliku prolivene kave, čekanja u redu, pranja zuba, zamazanih nogu… Samo ime Šavovina skreće pažnju na traumu rođenja, na kirurški zahvat carskog reza i epiziotomije, kako bi se sjetili da smo na svijet došli uz neku vrstu „pregovaranja“. Sva ostala bol sjeda na taj temeljac. Najprominentniji utjecaji za tu stranu je primarno sludge i black metal, te grindcore. No, upravo su ta iskustva ono što nas čini i veže, tako i Šavovina izražava posebnost i organsko zajedništvo svojstveno ljudima i lokalitetima. Otuda utjecaji jazza, hip hopa i etno/narodne glazbe. Ne sramimo se onog što nas veže”, dodali su mmci iz benda.

Zahvalni su na iskustvu koje su stekli na Demofestu i obećali su da će se prijaviti i naredne godine: ”Demofest funkcionira više kao neki glazbeni boot camp (u dobrom smislu) nego natjecanje. Rekao bih da se u ta tri dana stekne zanatsko iskustvo za koje bi inače trebalo puno više vremena. Festival je čak pre dobro organiziran.”

Planovi benda su da do kraja godine izdaju spot i odrade balkansku turneju, zahvaljujući kontaktima koje su skupili na Demofestu, čime su dali odličan primjer drugim bendovima kako se treba iskoristiti dobijena prilika. Dalji rad Šavovine možete pratiti na njihovom Facebook profilu.

Prethodni članakNaredni članak