Savjeti za demo bendove: “Budite originalni, sigurni u sebe i uživajte u muzici koju izvodite”

Kažu da dobar savjet zlata vrijedi, a preporuke posebno dobro dođu takmičarima, pred njihove nastupe na ovogodišnjem Demofestu. Ovaj put, savjete su ponudili iskusni muzički novinari, koji već dugo prate najveći regionalni festival demo bendove.

Novinar portala Muzika.hr Zoran Tučkar, kojem je na prošlogodišnjem Demofestu dodijeljena nagrada za najboljeg novinara, savjetuje bendove da budu dobri prema medijima, čak i onda kada oni nisu dobri prema njima.

“Loš publicitet je samo onaj kojeg nema. Naviknite se da nećete svima svidjeti, a svaki bend koji je išta vrijedio imao je period kada su ga mediji blatili, pretjerano kritizirali ili ocrnjivali. Taj se period može preživjeti mnogo lakše nego što to izgleda”, smatra on.

Kada je u pitanju nastup na Demofestu, Tučkar sugeriše mladim muzičarima da se opuste i zabave dok izvode svoju muziku.

“Selektirani ste u žestokoj konkurenciji, dakle – muzika vam valja i imate talenta. Zanimljivi ste, izabrani ste jer ste originalni i kreativni i zato što imate nešto što nema nitko. Imate svježinu i drskost da nove, drugačije ideje izvedete pred publikom”, poručuje Tučkar.

Prema njegovom mišljenju, svi veliki bendovi su u svojim početnim fazama uživali u muzici koju su svirali, a i svi bendovi sa Demofesta koji su dogurali do statusa regionalnih koncertnih atrakcija takođe su uživali u tome što su radili.

“Neki od njih i nisu pobirali glavne nagrade. Dobro je dobiti nagrade, no glavna je stvar – uživati u svirci i družiti se”, kaže na kraju Tučkar.

HARIS

Haris Suljović, glavni i odgovorni urednik muzičkog portala Muzička zona, smatra da mladi bendovi treba da iskoriste šansu što su na ovako velikom festivalu, a da posebnu pažnju treba da obrate na originalnost, u kojoj ne treba pretjerivati.

„Često gledam kako bendovi pokušavaju da budu originalni, ali to se završi na tome da izgledaju totalno neprofesionalno i nezanimljivo. Vrlo je važno da pronađu neku dozu originalnosti zbog koje će upasti u oko novinara koji traži novu priču“, rekao je on.

Suljović vjeruje da je takmičarima najbolje da prate šta drugi rade i da rade sve suprotono. Međutim, smatra i da većina bendova nema skoro nikakav nastup, već, kako kaže, stoje nepomično na bini, kao kamen, ne pomjeraju se i izgledaju vrlo nervozno.

„Razumijem nervozu tih mladih ljudi, ali to je njihovih pet minuta, koje moraju iskoristiti, neki od njih su vjerovatno za taj nastup vježbali cijele godine. Bilo je mnogo bendova sa dobrim pjesmama, ali ih je loš scenski nastup upropastio“, konstatuje dobitnik Demofestovog priznanja za najboljeg novinara 2014. godine.

Kako bi se u što boljem svjetlu predstavili publici i žiriju, Suljović savjetuje bendovima da budu sigurni u sebe i svoj nastup.

„I definitivno nešto drugačije uradite ako prođete u finale. Budite originalni. To je ono najvažnije, ne samo u izgledu i nastupu, nego i pjesamama“, poručuje on.

Suljović dodaje da voli da demo bendove čuje prvi put na Demofestu, bez prethodnog preslušavanja njihovih pjesama, te da mu je uvijek upadala u oko (i uho) ta jednostavna originalnost koju su grupe pokazivale. Na kraju, izdvaja nastupe bendova KillingJazzHardCoreBaby, Threesome i M.O.R.T. kao dobre primjere na koje se novi takmičari mogu ugledati.

lakic

Nebojša Lakić, glavni i odgovorni urednik Serbian Metal Portala, bio je malo kritičniji i konstatovao da se kod većine mlađih bendova primjećuje potpuna nezainteresovanost.

„Bavljenje muzikom je, kao i sve drugo, na kraju ipak posao, jer ako želiš da te ljudi ozbiljno shvate, moraš ozbiljno i da se posvetiš sopstvenoj promociji“, smatra on.

Lakić savjetuje mlade muzičare da, ukoliko žele da postignu uspjeh, redovno informišu medije kvalitetno napisanim saopštenjima o aktivnostima benda, a naročito da obrate pažnju na održavanje web stranice i profila na društvenim mrežama.

Kako kaže, većinu pomenutog bendovi mogu da rade i sami, osim eventualno web stranice i izrade profesionalnih fotografija, ali i tu se uvijek nađe neki prijatelj koji to može da uradi za malo novca.

„Jednostavno, publika, pa i sami mediji, su svakako poluzainteresovani za rad mladih autorskih bendova, najblaže rečeno, i zato je neophodno energično raditi na sopstvenoj promociji. Posao nije gotov onog momenta kada stavite demo snimak na YouTube. Zapravo, tada sve tek počinje“, konstatuje Lakić.

Lakić misli da bendovi posebno treba da obrate pažnju na to kako izgledaju na bini i da nema nikakvog smisla pred brojnu publiku Demofesta izaći u nekom bezličnom izdanju, gdje svaki član benda izgleda drugačije.

„Bez obzira na žanr koji bend svira, mora da se osjeti energija, da su tu srcem, da daju sve od sebe. I, svakako, da znaju da sviraju svoje instrumente. Na kraju se sve vraća na onaj najbitniji element, a to je da li je pjesma koju bend izvodi zanimljiva ili ne. Srećom, svjedoci smo tokom svih ovih Demofest godina da u regionu postoje bendovi koji znaju kako se sve to radi, i uvijek me njih nekoliko prijatno iznenadi. Nadam se da će tako biti i ove godine“, zaključuje Lakić.

Prethodni članakNaredni članak