BASSTION bina


Vikler-Skaj-Djordje-MiljenovicĐorđe Miljenović (Skaj Vikler)

Đorđe Miljenović, poznatiji kao Wikluh Sky, odnosno Skaj Vikler, srpski je hip hop muzičar, član grupe Bad Copy, producent i solo umjetnik.

Završio je srednju muzičku školu i dvije godine Muzičke akademije na odsjeku za violu. Ajs Nigrutina i Timbeta upoznao je u Domu omladine na hip hop žurki, a član grupe Bad Copy je od 1998. godine, sa kojom je snimio tri albuma, i to “Sve sami hedovi”, “Najgori do sada” i “Krigle”.

Iza sebe ima solo albume “Zašto brate Vikler?”, “Zagađenje u Japanu” (potpisan njegovim pravim imenom), “Ortaci ne znaju” i “Viršle sa senfom”, a tu su i izdanja “Shappa” (sa Nemanjom Kojićem Kojotom i King Kyllom), “Do kraja sveta” (sa Rahmaneejem). Radio je muziku za “Srpski film”, a trenutno je aktuelan sa dva solo albuma, “Amovi” i “Sam pao, sam se ubio”, koje potpisuje svojim punim imenom i prezimenom.


zoran-predinZoran Predin

Zoran Predin je slovenski rock muzičar, tekstopisac i kantautor, a od osamdesetih je lider folk rock sastava Lačni Franz, koji zvanično prestaje postojati 1997. godine.

Predin nastavlja solo karijeru poslije raspada sastava, pjevajući hitove poput “Praslovan”, “Bog nima telefona”, “Vaterpolist”, “Ne mi dihat za ovratnik”, “Čakaj me” ili “Naj ti poljub nariše ustnice”, koje su postale dio njegovog koncertnog repertoara. Predin je takođe pisao muziku za film, televiziju i pozorište.

Kasnih devedesetih i početkom novog milenijuma, napravio je nekoliko turneja sa rock pjevačima Perom Lovšinom i Vladom Kreslinom. Između ostalog, komponovali su himnu slovenačke fudbalske reprezentacije za Evropsko prvenstvo 2000. godine.

Bio je član raznih bendova, sve do 2014. kada Lačni Franz ponovo počinje sa radom.

Predin iza sebe ima više od 20 studijskih izdanja.


Boris-LeinerBoris Leiner

Boris Leiner je hrvatski muzičar i kipar. Muzikom bavi od svoje petnaeste godine, kada je i započeo bubnjarsku karijeru, a široj javnosti postao je poznat kao bubnjar slavne Azre te po angažmanima u drugim hrvatskim muzičkim projektima poput Naturalne mistike, Vještica, Šo!Mazgoona, Aerodroma, Haustora i drugih.

Nakon Azre svirao je u Vješticama sve do odlaska pokretača Srđana Sachera. Sa Šo!Mazgoonom se Leiner našao zbog zajedničke ljubavi prema dobroj muzici.

Svirao je u njemačkom indie sastavu Love Sister Hope koje je upoznao preko oglasa i s kojima je snimio dva albuma, kao i sa reggae sastavom Freedom Lovers. Od sredine devedesetih aktivan je u mnogim hrvatskim sastavima, a sa Darkom Rundekom je snimio i dva albuma.

Samostalni album “Bioritam” i EP “Fjaka” objavio je 2000, a iste je godine postao član Diva-Dodola Folk Orchestra. Sa Mišom Hrnjakom 2010. objavio je album “Viša sila”.

Zadnjih godina se uz muziku sve više bavi i kiparstvom.


Djordje-MisicĐorđe Mišić

Đorđe Mišić se dokazao na području marketinga, ali i kao član žirija Demofesta, u kojem će se ove godine naći po četvrti put.

Mišić je takođe i bivši basista, te je kao vrsni poznavalac muzike i ljubitelj gitarske muzike mišljenja da je muzika jedna od onih stvari u životu koje se ne mogu do kraja objasniti pravilima, niti se može staviti u jednu formulu ili definiciju.

Smatra da iako u muzici postoje pravila, odnosno da vještina igra određenu ulogu, da je na kraju ono što je važno emocija koju nečija muzika proizvodi kod slušalaca.

Kao neko ko je tokom godina svjedočio razvoju Demofesta, Mišić je kao takav veoma bitan član tijela koje će odlučivati o budućim regionalnim zvijezdama.


Brankica-JankovicBrankica Janković

Brankica Janković, zaslužna za pokretanje Demofesta, jednog od najvećih muzičkih fenomena u regiji, smatra da se u tri riječi krije jedini ispravan put do uspjeha, a to su red, rad i disciplina. Njen inovativan i originalan pristup modernom poslovanju ogleda se u tome što gospođa Janković postavlja dobru ideju kao osnovu svih kreativnih procesa. Upravo ove ideje za viši cilj imaju da čine dobro, kako pojedincima u društvu, tako i široj zajednici.

Pored toga, u 25 godina dugoj karijeri, uvijek je prednost i šansu davala mladim, talentovanim ljudima što je rezultovalo timom od skoro 60 profesionalaca iz raznih marketinških oblasti koji i stvaraju Demofest.

Brankica Janković je kao direktorica marketinške agencije Aquarius realizovala ogroman broj ovakvih ideja, kombinujući sposobnost improvizacije i predanost stvaranju novih vrijednosti. Jedna od njih je i sada već nadaleko slavni Demofest, čijim žirijem će predsjedavati deseti put.


BETON bina


Nikola-Kolja-PejakovicNikola Kolja Pejaković

Nikola Kolja Pejaković je poznati banjalučki muzičar, glumac, scenarista i reditelj. Nakon završene Srednje likovne škole upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsjek pozorišne režije. Dobitnik je brojnih nagrada za režiju, te priznanja za razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj i režiju predstave “Narodni poslanik”. Poznat je po ulogama u brojnim filmovima, među kojima su “Lepa sela lepo gore”, “Rat uživo”, “Mrtav ‘ladan” i “Mi nismo anđeli”, te u seriji “Složna braća”.

Kolja je i sjajan muzičar, a svira gitaru, klavir i harmoniku. Pod imenom Kolja i Smak Bijelog Dugmeta 2001. godine je izdao sada već kultni album “Mama, nemoj plakati”, a zatim je 2009. potpisano samo nadimkom uslijedilo i izdanje “Kolja”. Aktuelan je sa posljednjim studijskim izdanjem “Grobovlasnici” i istoimenim sastavom, sa kojim trenutno nastupa po regionu i čiji su koncerti izuzetno posjećeni. Zanimljivost u vezi Kolje je da do marta 2015. uopšte nije praktikovao koncertne nastupe, sa kojima je otpočeo tek uz posljednji sastav Kolja i Grobovlasnici. Pored muzike, trenutno je angažovan na radu za film i seriju “Meso”, za koji je napisao scenario, a u kojem tumači glavnu ulogu.


Momir-NikicMomir Momo Nikić

Momir Momo Nikić je kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i gitarista banjalučke rock grupe Balkan Express.

Gitaru svira od svoje desete godine. Prvi ozbiljniji bend pod nazivom Neki ljudi, osnovao je 1978. godine. Nakon toga je u bendovima Irena, Sebastijan i Chicken Jazz Band. Ipak, najpoznatiji je kao član grupe Balkan Express, koja je nastala je 1996. godine, i sa kojom je snimio dva albuma – “Preporučeno” i “Ša la la la”.

Pored sviranja gitare, Momir Nikić je i kompozitor. Vlasnik je studija Oksigen od 2007. godine, gdje radi kao tonski snimatelj, miks i mastering inženjer. Trenutno zaposlen na Akademiji umjetnosti Banjaluka.


Savo-DrakulicSavo Drakulić

Savo Drakulić je banjalučki novinar, PR menadžer i muzički urednik online magazina za pop kulturu Bosonoga.com.

Za rokenrol se zainteresovao još u osnovnoj školi, a tokom srednje škole sa prijateljima pokreće emisiju “100% Rock'n'Roll” na lokalnom radiju u Bileći, u kojoj je odrastao. Nakon dolaska u Banjaluku, kratko je bio jedan od voditelja muzičke emisije “Don't Stop the Rock” na radiju Balkan.

Interesovanje za rokenrol ga vodi dalje u svijet novinarstva, pa je tako pisao za brojne ex-Yu medije, među kojima se izdvajaju Balkanrock.com, Nezavisne novine, Novi Reporter, Popboks i drugi. Takođe je bio zaposlen na poziciji PR menadžera u banjalučkoj marketinškoj agenciji Aquarius. Dobitnik je nagrade za najboljeg novinara Demofesta 2013. godine.