Predstavljamo takmičare: Fed Horses, Gift, Harvo Jay, KOB i Kraya

Nastavljamo dalje sa predstavljanjem naših takmičara, a ovom članku ćete pronaći žanrovsku lepezu od britanskog pop-rocka, preko alternative, dream noisea, pa sve do klasičnog hard rocka. Za to će na Demofestu biti zaduženi:

BASSTION bina:

  • Fed Horses (Logatec, Sveti Peter, Slovenija)
  • Gift (Novi Sad, Srbija)
  • Harvo Jay (Osijek, Hrvatska)

BETON bina:

  • KOB (Kostajnica, BiH)
  • Kraya (Zagreb, Hrvatska)

Fed Horses CB

Fed Horses

(Logatec, Sv. Peter, Slovenija)

Alternative country zvuk nam ove godine dolazi iz Slovenije, a Fed Horses će se predstaviti publici u okviru takmičarskog programa. Do sada su ostvarili nastupe na festivalima u Sloveniji, a njihov način rada koji spaja više muzičkih žanrova pokazao se kao veoma uspješan na teritoriji zemlje iz koje dolaze. Kako za sebe kažu, Fed Horses rade “po principu starog plemena”, koji u svoje redove prima samo talentovane pojedince koji mogu koristiti projektu. Bend je prvo bio duo i činili su ga Urša i Jure Mihevec, a nešto kasnije su im se pridružili Rok Škrlj i Timi Eler. Krajem septembra 2013. godine, samostalno su objavili singl “Hands”, a vrlo brzo i “City”, u saradnji sa Tine Mazgon. Nakon toga su se pjesme samo nizale, a svaka je imala posebnu priču i zanimljivu saradnju.

PRESLUŠAJTE “SOBER”


GIFT CB

Gift

(Novi Sad, Srbija)

Bend Gift je nastao 1990. u Novom Sadu, kao autorski projekat Seven Sisters, pod uticajem Dead Can Dance, Pink Floyd, The Sisters of Mercy i Bauhaus. Već na početku karijere bend postaje zapažen zbog svog specifičnog muzičkog izraza, ali prije svega zbog energičnog i originalnog scenskog nastupa frontmena Jovana Matića. Bend je odlučio promijeniti ime u Gift kao “poklon” i odlučuje da se bavi kaveringom, sa osnovnom namjerom da njihove svirke postanu kulturološki poklon i glavno utočište za brojne obožavaoce britanskog pop-rock i alternativnog zvuka. Bend se 2015. godine vraća autorskom radu i tada nastaju singlovi “Mona” i “Divan san”, a zatim i cijeli album “Dreamoscope”. Bend čine vokal Jovan Matić, gitarista Dejan Toškov, za klavijaturom je Olivera Budošan, bas svira Žarko Dunić, a na bubnjevima je Miloš Lole Stojanović.

PRESLUŠAJTE “MONA”


Harvo Jay CB

Harvo Jay

(Osijek, Hrvatska)

Tročlani dream noise bend Harvo Jay nastao je 2015. godine u Osijeku i čine ga Hrvoje Dešić (gitara, vokal), Marko Pernarčić (bas, vokal) i Šimun Padovan (bubnjevi, vokal). Zajedno rade žanrovski različitu, dinamičnu muziku, kroz koju se provlače nepravilni ritmovi i minimalistički tekstovi. U svojim pjesmama često koriste narodne izreke i slogane, što u kombinaciji sa muzikom dobija zanimljiv oblik. Prva godina rada se pokazala uspješna i donijela im je prvo EP izdanje, a godinu dana poslije, predstavili su i uživo verziju EP-ja koji su snimili tokom nastupa u jednom osječkom klubu. U martu ove godine, postavili su ljestvicu jedan nivo više i samostalno objavili album “Sok od agonije”.

PRESLUŠAJTE “ZAJEDNO”


KOB CB

Kob

(Kostajnica, Bosna i Hercegovina)

Grupa Kob je osnovana u februaru 2012. godine, sa ciljem da proizvodi alternative hard rock. Do danas je kroz grupu prošlo više članova, a trenutni sastav čine Vanja Cvijanović (vokal, gitara), Siniša Borojević (prateći vokal, gitara), Milorad Nježić (bas gitara) i Duško Cikota (bubnjevi). Kada je ova ekipa formirana, tada počinje i ozbiljan rad na autorskim pjesmama. Tako je nastao singl “Strah” za koji su snimili i video-spot, a trenutno u studiju rade na novim pjesamama.

PRESLUŠAJ “STRAH”


Kraya CB

Kraya

(Zagreb, Hrvatska)

Kraya je autorski hard rock projekt Damira Krajačića, koji je dugi niz godina svirao u raznim bendovima te je tako odlučio da samostalno započne projekat. Prvi singl je snimljen 2013. godine i zove se “Prstima po usnama”, a dobio je i svoj video-spot. Damir nije gubio vrijeme, pa je odmah nastavio sa stvaranjem novih pjesama te tako nastaje balada “Stara navika”, koja je napisana još davne 1992. godine, a 2017. izlazi novi singl naziva “Dva-tri”. U cijelom projektu, Damira prati četvoročlani bend sa kojim nastupa po klubovima i koji mu pomažu u stvaranju novih pjesama. Za zvuk gitare zaduženi su Kristijan Tomić i Ante Vilenica, za bas Borna Bešić, a na bubnjevima je Tomislac Baričević.

PRESLUŠAJTE “PRSTIMA PO USNAMA”

Prethodni članakNaredni članak