Novinari o festivalu: Demofest mijenja svijest o muzici

Predstavnici medija su veoma važna karika između Demofesta i njegove publike. Kao što važi za skoro sfere javnog života, podrška sedme sile je takođe važna i za festival demo bendova, pored kojih upravo novinari pronose glas o banjalučkom festivalu. A, evo šta samo neki od njih zaista mnogo imaju reći o Demofestu…

Milan Rakulj, Nezavisne novine

U posljednje vrijeme napustile su nas mnoge muzičke i glumačke legende, heroji naše mladosti. Mladost nam se neće vratiti, a da li će veliki, a obični ljudi? Uslov da se oni vrate jeste da festivali kao što je Demofest žive. Ako me pitate za lične utiske što se Demofesta tiče, ima ih mnogo. Pivo, rock'n'roll, druženje, ali glavni je taj što mi je Demofest promijenio svijest o muzici. Bilo je lako slušati grupe koje su nastale još prije mog rođenja i čiji je kvalitet davno potvrđen. Teško je prepoznati taj kvalitet u nekom ko tek počinje. To Demofest radi i prvenstveno zbog toga cijenim ovaj festival. Volio bih ga i samo zbog piva i druženja, ali kada bend napravi značajniji uspjeh, a prva svirka pred većim auditorijumom mu je bila u Banjaluci i na Kastelu – onda se tek vidi, ili će se vidjeti, jasnija slika i svrha ovog festivala.

Ljiljana Smiljanić, Al Jazeera

Prije Demofesta bilo me je teško natjerati da slušam bilo koji demo bend, jer se uglavnom razočaram, a i ne mogu se pohvaliti strpljenjem. Sada Demofest izabere za mene i moje je samo da dođem. Nekad mi čak demo bendovi budu bolji od revijalnog dijela. Demofest je aktuelna tema cijele godine- od “kako je bilo”, do “ko dolazi ove godine”.

Sanja Popović, RTRS

Za mene je Demofest nešto zaista posebno, jer sam nekako od početka uz cijelu ekipu i pratim kako raste i postaje sve popularniji u regionu. Drag mi je jer je ljeti na otvorenom, jer su to uvijek dani oko mog rođendana. To je prilika da se družim sa dragim ljudima, da vidim neke koje ne viđam svaki dan, da se dobro zabavim, da u mojoj Banjaluci vidim poznata imena iz svijeta muzike, da vidim nove generacije kako uživaju u dobroj pop, rock, metal, funky, reggae, rap i r'n'b muzici, a ne u rialitijima… Demofest je festival koji treba svi zajedno da njegujemo i nadograđujemo, a ekipa koja ga organizuje je sjajna i svake godine ulaže mnogo truda da svu budu zadovoljni – i učesnici, i publika, i novinari. Ja volim Demofest!

Nemanja Đorđević, Balkanrock

Prošle godine sam imao priliku da po prvi put posetim banjalučki Demofest. Festival je zaista svetski organizovan. Već i vrapci znaju da je ovo najveći i najbolji takmičarski festival mladih bendova, tako da se tu ne bih puno zadržavao. Pored bogatog muzičkog revijalnog programa, festival svake godine jača i svoj dnevni izložbeni i filmski program, gde Dom omladine Banjaluke posećuju aktuelna regionalna imena. Drago mi je da vidim da neki festival posvećuje svu pažnju i na ovaj način poštuje umetnike i van muzičkog sveta. Ovom prilikom bih pozvao sve posetioce ovogodišnjeg Demofesta da ucrtaju u program i dnevne aktivnosti, koje ovaj festival ima na pretek.

Jelena Milovanović, ELTA TV

Demofest svakog ljeta Banjaluku pretvori u muzičko središte regiona, tačku gdje se prepliću uzbuđenje zbog prvog velikog nastupa demo bendova i želja da i ko zna koji koncert velikih bendova ostavi publiku bez teksta.

Dijana Radulj, ATV

Demofest volim jer Banjaluka tada diše potpuno drugačije. Sjajan je osjećaj biti dio događaja koji okuplja i mlađe i nešto starije ljude, koji u sebi nose dobru energiju. I kada se sva ta energija sabere u jedno – dobijemo veliko srce koje kuca u sjajnom ritmu. Ako bih morala izdvojiti nešto posebno sa Demofesta, muzičare ili koncert, napravila bih grešku, jer nije bitno ko svira – svi nas nose u dobrom ritmu. I jeste, istina je da jedva čekamo ta tri dana u godini, zato što tada osjećam da smo dio nečega “posebnijeg”. Demofest planiramo kao što planiramo godišnji odmor i putovanje. Jer, Demofest je kao energično putovanje na neku posebnu tačku na mapi Banjaluke.

 

Prethodni članakNaredni članak