NIKOLA KOLJA PEJAKOVIĆ: Drago mi je da sam tu, pokušavam da nagradim originalnost

Razgovarali smo sa Nikolom Koljom Pejakovićem, vrsnim banjalučkim umjetnikom, koji svoje kreativno umijeće izražava kroz muziku, glumu, scenario i režiju.

Kolja je dobitnik nagrada i priznanja za režiju i za razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj, napisao je nekoliko scenarija, odigrao preko 30 uloga, a svoj muzički talenat je do sada predstavio kroz tri albuma. Prošlog mjeseca je objavljen singl i spot razumljivog naziva ”Svaku noć je isti mrak”, koji najavljuje dolazak na svijet njegovog novog albuma ”4 prsta”.  

Ponosni smo što će upravo Kolja, koji je uz Demofest od njegovih početaka, četvrtu godinu za redom biti član žirija ovog najvećeg banjalučkog festivala.

DF: Vi ste uz Demofest od njegovih prvih koraka. Bili ste član žirija, revijalni izvođač, urednik druge bine i još mnogo toga. Mislite li da je poštovan koliko zaslužuje?

Kolja: Demofest treba da dobije podršku grada i države, jer se dokazao i kao ideja i kao događaj koji godinama opstaje i razvija se. Takvih je malo i zato zaslužuje veću pažnju institucija.

DF: Četvrtu godinu zaredom ćete biti član žirija. Uživate li u toj ulozi i kakve sve odgovornosti ona nosi sa sobom?

Kolja: Drago mi je da sam tu i pokušavam da izborom bendova, a kasnije i finalnim bodovanjem, nagradim originalnost. Malo mi smeta kada bendovi pjevaju na engleskom, jer to, u većini slučajeva, zvuči lažno, zvuče kao kopije nekog svjetskog benda. Nekad i nije tako, nekad engleski zvuči iskreno; osjeti se kada neko engleski pjeva iz srca, a kada folira, pa pjesma zvuči kao loš kaver.

DF: Nema hljeba od muzike, a ni muzike ako u njoj svi traže novac. Mislite li da postoji šansa da scena ustane na noge i mogu li prilike koje muzičari dobijaju, poput Demofesta, nešto da promijene?

Kolja: Demofest ne može puno da promijeni, Demofest samo javlja da još ima mladih koji nisu upali u ralje lažnog, lošeg, skorojevićkog pink-grandovskog ukusa i veltanšaunga. Scena se pravi i vještački, kao projekat, ali i neki prirodni procesi su neophodni. Kod nas nema ni jednog ni drugog.

DF: Postoji li neki bend u regionu da ga budno pratite i izviru li neke nove muzičke nade?

Kolja: Nikog ne pratim budno, ali uvijek ima talentovanih muzičara i dobrih ideja.

DF: Koliko uticaja na uspjeh mladog benda ima inovativnost, a koliko trud ili možda postoji neki treći začin koji je odlučujući?  Koji savjet biste dali demo bendovima za izgradnju njihove karijere?

Kolja: Treba da puno vježbaju i da imaju nekoga ko piše dobre i originalne pjesme, da stvara muziku. Kad kažem nekoga, mislim na nekoga od članova benda. Pjesma je sve, bez dobre pjesme nema dobrog benda.

DF: ”Ova Banjaluka nije ona Banjaluka”, no postoji li šansa da stvari krenu u nešto pozitivnijem pravcu? Na koji način da uzdignemo kulturnu scenu i promijenimo svijest onih koji po tom pitanju vode glavnu riječ?

Kolja: Tu rečenicu nisam rekao ja, već negativac u seriji Meso. Meni ni ona ni ova Banjaluka nisu po ukusu. A što se tiče svijesti ili savjesti, duga je to priča. Mislim da se još dugo ništa neće promijeniti, jer je narod, u većini, zadovoljan svojim primitivizmom. Što reče Cane: ”Mi smo primitivni, zato smo siromašni.” Zapeli smo u malograđanskom blatu, na socijalističkom putu od sela ka gradu; nismo dospjeli nigdje, batrgamo se u raljama politike, a polu-pismena elita vodi nas u ponor.

DF: Spremate nam novi album pod nazivom ”4 prsta”. Zna li se tačan datum kada će on ugledati svjetlost dana i da li ste nam spremili nešto neočekivano – drugačiji zvuk, koncept ili nešto treće?

Kolja: Album je završen, izaći će krajem jula. Prvi singl je već tu i može se naći na Netu. Album je drugačiji od ostalih, prirodno: i ja nisam isti kao prije. Niko nije.

DF: Serija ”Meso” je imala veliki uspjeh i savršeno je prikazala okove u koje ljudi mogu upasti iz očaja. Šta nam donose ”Kosti” i ”Koža” i kada ih možemo očekivati?

Kolja: Kosti snimamo, ako Bog da, na zimu, a prikazivanje planiramo sledeće godine, na jesen. To je jedan otisak vremena, naša poruka generacijama koje dolaze.

DF: A šta nas očekuje na radionici 20. jula u sklopu dnevnog programa Demofesta?

Kolja: Zanimljivo bi bilo pričati o odnosu prema instrumentima, o pitanju opreme i kreacije, pjesme. Kako to utiče jedno na drugo. Meni je to zanimljivo i vjerovatno ću početi da pričam o tome, pa ćemo onda ukrstiti iskustva.

Prethodni članakNaredni članak