Nicholas Penny: Banjaluka samouvjereno promoviše svoje brendove

Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare, proveo je veći dio svoje karijere u vodećim kompanijama u industriji pića, kao i strateškim projektima svjetski poznatih kompanija. Deveti Demofest je, nakon nekoliko godina, ponovo u znaku Nektara, a Penny nije krio zadovoljstvo povodom ponovne saradnje.

DF: Banjalučka pivara i Nektar pivo označili su početke Demofesta. Sada, godinama poslije, Nektar se vraća kao zvanično pivo festivala, a što je, kako se čini, publika željno iščekivala. Kako posmatrate razliku između ovih perioda – šta se promijenilo?

Penny: Mislim da su svi u pivari oduševljeni time što smo ponovo sponzori Demofesta. Iskreno govoreći, takav korak je rezultat želje potrošača, organizatora i svih naših zaposlenika.

DF: Dva najznačajnija banjalučka brenda su ponovo ujedinjena. Koliko je ova saradnja značajna za grad, kao i BiH i region?

Penny: Osjećamo da je ova kombinacija siguran znak da je Banjaluka samouvjerena u sopstvenoj promociji, ali i promociji svojih brendova. Banjaluka je tokom ljeta divno mjesto, a Demofest je odlična prilika za privlačenje ljudi, naročito onih mlađe dobi, u ovaj grad. Ovo je značajno za lokalnu ekonomiju, jer turisti donose novac, ali i zbog unaprijeđenja sveukupne slike našeg grada i države pozitivnim primjerima.

DF: Čini se da je Nektar sve jači i da prikuplja sve veći broj potrošača. Koja je ključna strategija ili pristup koji su doveli do toga?

Penny: U suštini, vrlo je jednostavno. Nastojimo koliko god možemo da proizvedemo pivo bolje od konkurentskog. Imamo pivaru svjetskog ranga, odličnu vodu i izuzetno iskusne ljude. To je razlog zašto su potrošači u regionu i širom zemlje vratili povjerenje u Nektar. Naš pristup je jednostavan, uporno pokušavamo i predano radimo na tome da shvatimo šta je to što potrošači žele i da im ponudimo odlično pivo, ali i odlično iskustvo. Demofest je, u stvari, još jedan očit primjer takvog pristupa.

DF: Kako Vi posmatrate ideju Demofesta?

Penny: Demofest je ostao dosljedan prvobitnom konceptu koji smo započeli gotovo prije deset godina. Radi se o promociji mladih talenata, pružanju prilike bendovima da svraju na velikoj sceni, kao i da upoznaju i razmjene ideje sa iskusnijima, ali i da se profilišu kroz samo takmičenje. Kako se festival razvija po pitanju svog značaja i reputacije, privlačeći muzičare iz cijelog regiona, ovaj koncept funkcioniše sve bolje.

DF: Demofest okuplja razne generacije ljubitelja muzike. Koji od najavljenih headliner-a je najbliži Vašem muzičkom ukusu?

Penny: Kada imate nešto veće iskustvo iza sebe, imate i prednost da ste prošli kroz različite talase muzičkih inovacija. U toku moje mladosti, postojali su ozbiljni rock bendovi, punk, new wave, pop osamdesetih i još mnogo toga. Shodno tome, pronalazim veliko zadovoljstvo u bogatim sadržajima Demofesta.

DF: Dva svjetski poznata britanska benda ove godine će nastupiti na Demofestu. S obzirom na to da dolazite iz iste zemlje, pa vas smatramo mjerodavnim, koje su, po Vašem mišljenju, glavne karakteristike britanske muzičke scene koje su donijele svijetu brojne uspješne bendove?

Penny: Mislim da smo srećni što smo veoma liberalno I otvoreno društvo koje se nalazi izmežu Evrope i SAD. (Iako smo se u skorije vrijeme povukli nešto dalje od Evrope, a više ka našem ostrvu). Usljed toga, muzičke inovacije se podstiču i imamo širok spektar različitih uticaja koji služe kao inspiracija i izvor kreativnosti.

Prethodni članakNaredni članak