Freemasons


Iza imena Freemasons, koje će nastupiti na Demofestu, krije se izuzetno uspješni DJ i producent Russell Small iz Brajtona. Naime, vrlo malo DJ-eva na svijetu se može pohvaliti sa deset najboljih hitova u svojoj biografiji, tokom karijere duge dvije decenije. Tokom tog razdoblja Small je imao dvije izuzetno uspješne karijere, prvo kao Phats & Small, a zatim i kao polovina Freemasons tandema, čiji su remiksi i hitovi su dominirali UK scenom jednu čitavu deceniju.

Prije nego je postao dio Freemasons zajedno sa Jamesom Wiltshireom, Russell je iza sebe već imao tri Top 10 hita, osvojenu muzičku nagradu Brit i multimilionsku prodaju hita “Turn Around” sa Phats & Small. Sa druge strane, James Wiltshire je uveliko sarađivao sa čuvenim pop zvijezdama poput Donne Summer, Texasa i Kylie Minogue. Po udruživanju, dvojac je vremenom postao sinonim za britansku house, dance, funky house i disco house muzičku scenu.

Već 2005. godine privukli su pažnju javnosti transformacijom hit numere iz 1979. “This Time Baby”, čuvene Jacky Moore, a isti uspjeh je imala i obrada pjesme “When the Heartache Is Over”, Tine Turner, od koje su napravili međunarodni klupski hit “Love On My Mind”.

Vremenom su postali najistaknutiji britanski elektronski duo, koji se ujedno okitio sa najviše Grammy nominacija, a često su zauzimali glavna mjesta na svjetskim muzičkim top-listama. Tome su doprinijele i obrade stvari koje potpisuju poznata imena kao što su Beyonce, Madonna, Fatboy Slim i drugi. U međuvremenu su objavili četiri albuma, kao i brojne singlove, od kojih je većina završila u vrhovima internacionalnih dance top-lista.

Freemasons su poznati kao majstori remiksovanja, pa su njihove verzije donijele potpuno novi gruv pjesama slavnih muzičara, među kojima su Jamiroquai, Faith Evans, Beyonce, Fat Boy Slim, Kelly Rowland, Kylie Minogue, Moby, George Michael, Adele, Depeche Mode i mnogi drugi.

Kada su nastupi u pitanju, James je odlučio da se povuče prije nešto više od pet godina, te se posvetio isključivo produkciju u studiju, a publika Demofesta će moći da uživa u Russellovom nastupu na glavnoj bini.