edo-maajka-03


Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, ponosno nosi status najpoznatijeg repera na domaćoj muzičkoj sceni.

Počeci njegove muzičke karijere se vezuju za studentske dane u Tuzli, kada postaje dio grupe Discord sada poznatije kao Defence. U godinama koje su uslijedile, Edo Maajka, Frenkie, Casper, Hamaz i Munja se udružuju i osnivaju grupu Disciplinska komisija. U tom periodu, Defence izbacuje demo hitove koji se vrte na lokalnim radio stanicama u BiH, a ekipa počinje i sa nizom nastupa širom BiH.

Među prvim pjesmama koje je izbacio ističu se “Minimalni rizik” i “Mahir i Alma”, nakon čega je ljubitelje repa obradovao i svojim prvim albumom “Slušaj mater”, kojim je i zauzeo zapaženo mjesto na regionalnoj muzičkoj sceni. Izdao je pet studijskih albuma i jedan kompilacijski album sa svojom muzičkom grupom, te je stekao status jednog od poznatijih repera i ambasadora na Balkanu za ovu vrstu muzike, što potvrđuju i brojne nagrade koje je do sada primio za svoj rad.

Za nove pjesme i aktuelni album, Edo je okupio bend koji čine istinski virtuozi svog zanata. Mario Rašić, jedan je od ponajboljih basista u Hrvatskoj, čiji je trenutni projekt Balkan Zoo Ensemble, Yogi Lonich, “faca” je među muzičarima svjetskog kalibra, gitarista koji je svirao sa Chrisom Cornellom, Mitchom Mitchellom, Billyjem Coxom, itd. Postavu čini i Toni Starešinić, vodeći član bendova Chui i Mangroove te Mirsad Dalipi, jedan od boljih bubnjara iz regije.

Poznati reper stiže u Banjaluku kao pojačanje revijalnog programa desetog Demofesta, na kojem će nastupiti u četvrtak 20. jula, tokom prve festivalske večeri. Takođe, i sam Edo Maajka će ovog puta imati pojačanje, jer će na “Beton” bini Demofesta svoje nove i stare hitove izvoditi uz pomoć benda, što će biti njegov premijerni nastup ovog tipa u Banjaluci.