Domaćini Demofesta: Imaju veću tremu i od demo bendova

Kao što ima ekipu koja se brine o kvalitetu zvuka koji se ori sa razglasa ili onu koja se bavi promocijom festivala i njegovim imidžom, Demofest ima još jedan veseli tim, i to onaj koji je demo bendovima dostupan 24 sata dnevno, a popularno nazvan – domaćini. Ove cure i momci su tu da pomognu demo bendovima da se snađu na festivalu, da se pojave na vrijeme na tonskim probama, ali i da, kao pravi drugari, bodre bendove za koje su zaduženi. I još mnogo, mnogo toga.

Ova ekipa se već nekoliko godina druži sa demo bendovima, a zahvaljujući Demofestu, i sami domaćini su postali najbolji drugari. Evo šta oni imaju da kažu…

“Nakon uspješno realizovane peticije za spas festivala 2012. godine, organizatori su odlučili da nam se oduže tako što su nas sve zaposlili kao domaćine demo bendovima. Tada se nismo ni poznavali, nekako nas je okupila ljubav prema festivalu, a sad evo već petu godinu funkcionišemo kao mala Demofest porodica. Neki su se i okumili”, kaže Jelena Vuleta i dodaje da je Demofest domaćin neko ko čeka tri dana festivala cijelu godinu i ko obožava to što radi, kao i ljude sa kojima radi.

Ističe da su domaćini osobe koje su već preslušale svih 35 bendova koji stižu i čekaju da ih sve upoznaju i druže se sa njima

“Demofest domaćin je zapravo neko ko ima drugare u svim državama bivše Jugoslavije”, ističe Jelena.

Od bendova očekuje samo jednu stvar – da dođu bez opterećenja nekim eventualnim plasmanom.

Jelena Vuleta
Jelena i Smoke Shakers

“Demofest domaćin je osoba koja treba biti spremna na svakakve situacije, kako bi sve prošlo kako je zamišljeno, a da se pritom i zabavimo. Domaćin je tu da pomogne bendovima da se osjećaju kao kod kuće”, kaže Dragana Skenderija, koja smatra da je obaveza Demofest domaćina najbolji posao na svijetu.

Dodaje da bendovi od domaćina mogu očekivati pomoć u svemu, dobronamjerne savjete i slično.

“Takođe, imamo tradiciju da veče pred Demofest organizujemo tzv. ‘nulto veče’, kada okupimo sve ljude koji su stigli i družimo se zajedno na prostoru ispred Kastela. Sve u svemu, trudimo se da im uljepšamo boravak i da im Demofest ostane u sjećanju kao jedan predivan doživljaj i događaj”, objašnjava ona.

Dragana, Mirko i Ivana
Dragana, Mirko i Ivana

Ivana Srdić naglašava da je Demofest domaćin prije svega drug, koji je tu da bendovima olakša i uljepša boravak u Banjaluci i na Demofestu.

“Pa, i da me nazoveš u 5 ujutro, nije problem, dok god je poziv u granicama normale. Znam da nekad smaram i da po sto puta ponovim jednu te istu stvar, ali to zaista radim zbog njih. Plus, uvijek imam veću tremu od svih mojih bendova zajedno i zato vas molim slušajte me, tako je trema manja, plakaću u suprotnom pa šta ćete onda”, kaže Ivana u šali, ali ozbiljno dodaje da demo bendovi trebaju razumjeti da su svi domaćini tu isključivo zbog njih i da je krucijalno ispoštovati dobijeni raspored.

Ivana dodaje da domaćini ponekada ne spavaju uopšte, jer “gotivnije je biti u parku sa bendovima i domaćinima do prekosutra”.

“Nekako, imaš ograničeno vrijeme sa određenim ljudima, pa ne želiš uludo da ga trošiš. Tako da, spavanje nije opcija. Što manje sna, to više vremena. U nedjelju kad sve prođe, obavezno ti je žao što je sve prošlo, i uhvati te tuga, i kukamo jedni drugima, ali sa druge strane duša ti se raduje zbog sna koji slijedi”, iskrena je Ivana.

Jelena Jevtić
Bojan, Jelena i Dragana Babić (novinarka)

Jelena Jevtić je prvi put bila domaćin još 2010. godine, pa iako nije redovan dio ekipe, većinu godina je bila prisutna.

“Onda kad nisam radila tiho sam patila”, priznaje ona, a kao i Dragana smatra da je posao domaćina najbolji posao na festivalu.

“Istini za volju nije lako ustati rano poslije lude noći i po onoj vrućini ‘žonglirati’ između bendova po Kastelu i gradu, ali je zabavno, pogotovo u drugom dijelu dana. Svi domaćini su jedna luda i zabavna ekipa, pa ako baš boli glava, razumijemo se”, naglašava Jelena i dodaje da ove godine ima mnogo drugih obaveza, pa nije dio ekipe, ali da će naravno svratiti da se vidi sa njima.

Mirko i Bojan
Posveta šefici tima

Mirko Ilić kroz smijeh kaže da su Demofest domaćini “vladari iz sjenke”, jer jure bendove da dođu na vrijeme, “inače pola bendova ne bi uspjelo da se skupi ni za nastup, a kamoli probu”.

“Oni dobijaju ‘vodiča’, pa ne treba da razmišljaju kada i gdje treba da se pojave, a mi dobijamo ekipu sa kojom provodimo dane i noći dok traje Demofest, kao i partnere za after party kada se program na festivalu završi”, precizan je Mirko.

Upitan da izdvoji najbolju scenu sa festivala, odgovara da je kompletan Demofest “jedna velika scena” i da ostaje samo opšti utisak na četiri dana “ludnice”.

Bojan & Guano Apes
Bojan sa Guano Apes

“Demo bendovima trebaju domaćini, kako bi se osjećali što ugodnije u našem gradu, na festivalu i kako bi znali svoje obaveze – od tonske probe, pa do svih njihovih festivalskih obaveza. Sve je ograničeno vremenski, tako da je neophodno da ih uputimo i pokažemo sve što ih čeka na festivalu”, priča Bojan Vidaković.

I Bojan smatra da spavanje i Demofest često ne idu zajedno, pa kaže da ustaje čim alarm zazvoni, a da legne gdje god stigne.

“Na pod, u krevet, na travu… Mislim da smo se razumjeli, ne spavam baš dok traje naš Demofest”, dodaje kroz smijeh.

Na pitanje kako bi se osjećao kada bi gledao Demofest iz publike, a ne zajedno sa demo bendovima – nije ni želio da odgovori.

Demo bendovi, kao što vidite, na Demofestu vas već čekaju vaši najveći fanovi i sjajni drugari!

Prethodni članakNaredni članak