Darko Rundek: Novi talas se možda upravo događa  

Darko Rundek je revijalni izvođač, ali i član žirija ovogodišnjeg Demofesta. Ovaj zagrebački pjevač, gitarista, autor, kantautor i umjetnik je na sceni četiri decenije. Frontmen nekadašnjeg Haustora dokazao se i u solo karijeri, ne samo kao muzičar, već i kao režiser i autor muzike za pozorišne drame u Parizu. Rundek iza sebe ima jedanaest albuma, ali i Demofest ove godine slavi jedanaesti rođendan.

DF: Uvijek ste nam drag gost, a da li je Vama drago kada dođete kod nas? Koja je Vaša prva asocijacija na Banja Luku?

Rundek: Kad banja ima i luku to je idealno mjesto za opuštanje i sa vratima prema dalekim morima.

DF: Da li ste uzbuđeni što ćete zasvirati na bini Demofesta pred mnogobrojnom publikom koja dolazi iz cijelog regiona?

Rundek: Veselim se.

DF: Pratite li savremenu muzičku scenu u regionu i da li postoji neki bend ili autor kod kog prepoznajete veliki potencijal?

Rundek: Kad sam pročitao pitanje, pao mi je na pamet Repetitor, i YouTube me proveo kroz 5 – 6 pjesama, jednu impresivniju od druge pa sam se sjetio Porto Morta pa je stigla jedna stvar od Goribora, koja me lijepo provozala i eto svježeg odgovora. Ako ima još tako dobrog, puna šaka brade. 🙂

DF: Smatrate li da mladi bendovi imaju dovoljno prilike da pokažu svoj talenat i može li jedan kvalitetan mladi bend u današnje vrijeme da se izbori sa ogromnom količinom šunda koji nas guši? Postoji li šansa za neki novi ”novi talas”?

Rundek: On se možda upravo događa.

DF: Da li je, po Vama, Demofest dovoljan iskorak u podršci neafirmisanim bendovima? Radimo li pravu stvar?

Rundek: Da. Važno je da se bendovi susreću i razmjenjuju svoja iskustva i ambicije i da sretnu novu publiku naravno.

DF: Koju ploču, kasetu ili CD najradije slušate kada imate vremena samo za sebe?

Rundek: Ne slušam kasete ni CDe, osim u autu na putovanjima. Ima ih dvadesetak u tom krugu. Od Satija, preko Rumunjske i Derviša, do Nine Simon i Okudžave.

DF: Imate specifičnu emociju u glasu koja budi nostalgiju. Kada slušam Vaše pjesme osjećam se kao da sam iz drugog, iskrenijeg vremena. Kako se osjećate sada kada Vam kažem da svaka generacija srednjoškolaca koja se iza škole druži uz gitaru, svira i pjeva upravo vaše pjesme?

Rundek: Između ostalih, naravno. Pa divno je to.

DF: Da li Vas još uvijek inspirišu iste svari?

Rundek: Možda, ali svaki put u novom ruhu.

DF: Muziku i književnost je teško odvojiti. Šta ste posljednje čitali? Koji su Vaši književni uzori i da li biste nam otkrili koje su Vam najdraže knjige?

Rudek: Zadnje sam slušao čitanje Bahavadgite. Od uzora bih mogao izdvojiti Majakovskog i Rilkea. Ne znam. Postoji jedna omanja biblioteka mudrih knjiga kojima se povremeno vraćam. Svatko treba pronaći svoje, ili će ga one naći. Zadnjih petnaestak godina sam pomagao Sandi u prevođenju Atarovog Jezika ptica…

DF: Nekoliko godina ste studirali ruski jezik. Da li je to bilo zbog ljubavi prema jeziku, ruskoj književnosti ili nešto treće?

Rundek: U jednom trenutku se to činilo kao praktična odluka kod upisa drugog predmeta uz komparativnu književnost. Ali da, volim ruski jezik i književnost.

DF: Da li riječ posjeduje najveću moć i da li onaj koji njom upravlja ima najveću odgovornost?

Rundek: Otkada je magijska moć riječi zatrpana količinom naklapanja, imam dojam da nas riječi odvajaju od stvarnisti. Ali poneklad se ipak sklope u nizove koji nas razbude i pomognu razumijevanju.

DF: Vi ste nešto poput David Bowie-a naših prostora – čovjek ispred svog vremena, vrstan muzičar, ali i glumac. Da li se i Vi vodite samo intuicijom i osjećajima ili unaprijed odredite koncept i zacrtate put kojim ćete hoditi?

Rundek: Hvala vam na komplimentima. Kada ga i zacrtam, rijetko njime prođem pa ga radije zacrtavam naknadno. 😉

DF: Koji su Vam omiljeni režiseri i uz kakve filmove najviše uživate?

Rundek: Već dugo rijetko gledam filmove.

DF: Imate svoju baštu, radite na samoodrživom selu, a i sama mogu potvrditi da ništa ne očisti čovjekovu dušu kao dodir zemlje. Da li je povratak prirodi, odnosno održivi razvoj rješenje problema u čiji se kovitlac čovječanstvo zarobilo?

Rundek: Sigurno jest. Problem je samo u tome da je teško okrenuti kurs sa “više” na “manje”.

DF: Da li postoji neka stvar u Vašoj dugogodišnjoj umjetničkoj karijeri koju biste možda promijenili, ili bi ste sve ostavili upravo onakvo kakvo je?

Rundek: Ne razmišljam o tome.

DF: Naše jablane su odavno posjekli i shvatili smo da je uzalud da se pitamo ko ide. Imate li za kraj neku poruku za omladinu?

Rundek: Ne budite malodušni. Budete li držali do sebe i radili ono što vam vlastita pamet i savjest nalažu, radite i za one koji iza vas dolaze.

Prethodni članakNaredni članak