Dalibor Ritan: Nijedan festival u okruženju ne pruža ništa slično kao Demofest

Huawei je već treću godinu zaredom uz Demofest, kao kompanija čiji je uređaj zvanični telefon najvećeg festivala demo bendova u regiji. Saradnja između dva uspješna brenda se nastavlja i na ovogodišnjem, devetom po redu Demofestu, što je bio povod za intervju, sa Daliborom Ritanom, generalnim direktorom terminalnog odjeljenja kompanije Huawei u BiH.

Pred nama je deveti po redu Demofest. Po čemu se Demofest, prema Vašem mišljenju, izdvaja u odnosu na druge festivale iz regije i po čemu je specifičan?

Ritan: Pa, Demofest je kao i većina ljetnih muzičkih festivala okrenut ka mladima i svake godine nudi vrhunsku zabavu, kada je Banjaluka u pitanju. Ali, kako je u pitanju najveći festival demo bendova u regiji, nije teško zaključiti da njegova stvarna svrha podrška mladim, neafirmisanim muzičarima u svakom mogućem smislu – od logistike, preko vrhunske tehnike i ostalih uslova na samom festivalu, pa sve do promocije njihovog rada i nakon što se Demofest završi. Koliko sam ja upoznat, niti jedan festival u okruženju ne pruža ništa slično.

Kako je Huawei odabrao da već treću godinu podrži Demofest i šta nam spremate predzadnje sedmice jula, kada će se festival održavati?

Ritan: Demofest stoji iza onoga što će biti realnost muzičke scene regiona za nekoliko godina i takve napore definitivno podržavamo. Dakle, Demofest razmišlja o budućnosti, dok istovremeno radi na unapređivanju aktuelne scene. Ovo je prilično sličan pogled na stvari kakve imamo i mi u Huawei-ju. U tom kontekstu nije bilo teško ponovo naći zajednički jezik sa organizatorima festivala. Što se tiče drugog dijela pitanja, zamolićemo posjetioce i ljubitelje Demofesta da se još malo strpe, ne bismo baš sve da otkrivamo u ovom periodu.

I ove godine Huawei prati ritam Demofesta, pa je tako prošle godine zvanični telefon festival bio P8, a pretprošle P7. Sada je novi Huawei P9 oficijelni telefon devetog Demofesta. Možete li nam reći kakve noviteti donosi ovaj model?

Ritan: Pa, ono što je posebno bitno naglasiti je saradnja sa njemačkom kompanijom Leica, koja je ostavila svoj prepoznatljivi pečat, i to u vidu dual camere, koja je zapravo i glavna odlika ovog modela. Kao i ostale modele P serije, i P9 krasi prepoznatljiv dizajn i metalno kućište vrhunske izrade. P9 je zahvaljujući veličini displeja 5,2 inča i debljini, koja je manja od 7 mm, prije svega kompaktan telefon koji, moram to priznati, odlično leži u ruci. Kada govorimo o specifikacijima P9 pokreće snažni osmojezgarni Kirin 955 procesor koji predstavlja poboljšanu varijantu u odnosu na prethodne modele i pruža vrhunske performanse na mobilnom telefonu. Novost je i veoma precizni brz i čitač otiska prsta, koji je pozicioniran ispod glavne kamere. To su samo neke od karakteristika, a u superioronst Huawei-ja P9 najbolje će se uvjeriti svi koji ga budu koristili.

Spomenuli ste dual cameru sa kojom se do sada nismo ranije susretali. Šta to sada praktično znači za korisnika?

Ritan: Novi P9 raspolaže zaista inovativnom tehnologijom, jer kombinacija dvije kamere zajedno pravi impresivnije fotografije u odnosu na kamere koje imaju samo jedno sočivo. Jedna kamera pravi fotografije u boji, dok druga pravi crno-bijele fotografije, pa je u stanju da apsorbuje mnogo više svjetlosti i na taj način „uhvati“ više detalja. U praksi to znači da su fotografije napravljenje ovim modelom mnogo oštrije, prikazuju ljepše boje i imaju bolji kontrast.

S obzirom da ste redovni posjetilac Demofesta, koji koncert Vam je ostao posebno u sjećanju i zbog čega?

Ritan: Ovo uopšte nije lagano pitanje… Prosto, na Demofestu je do sada bilo previše dobrih nastupa, da ne bi bilo fer da izdvojim samo jedan koncert. Tu su i nastupi demo bendova, koje nikako ne treba zanemariti, a uvijek je zanimljivo čuti toliko različitih bendova, ideja i žanrova u samo nekoliko sati.

Da li ste zadovoljni izborom revijalnog izvođača koji će se pojaviti na ovogodišnjem Demofestu, kojem koncertu se radujete i koga biste Vi doveli da svira u revijalnom programu?

Ritan: I ove godine je Demofest uspio da sastavi program koji je prilagođen svim generacijama i ukusima, tako da se tu nema šta dodati ili oduzeti. Mene ove godine najviše raduje nastup iskusnih rokera The Sisters of Mercy. Moja želja, za sada neostvarena, ostaje da vidim koncert Santane u Banjaluci, tim više jer nedavno izašao njihov novi album, na kojem svira skoro kompletna postava iz Vudstok ere. Možete samo zamisliti kakav bi to spektakl bio.

Prethodni članakNaredni članak