Bokal oseća stvarnost i Deca u prahu: Stižu niške bizarne pjesmice i slovenačka bolesna buka

Manje od mjesec dana je preostalo do trenutka kada će Demofest scenu obojiti svježa energija demo bendova iz regiona. Među njima će se naći i dva sastava koja su dobar primjer poigravanja žanrovima poput alternativnog metala i starogradskog grunge-a. Predstavljamo vam Bokal oseća stvarnost i Deca u prahu, sastave koji, iako nazivi ne ukazuju na to, imaju mnogo toga zajedničkog.


BOKAL OSEĆA STVARNOST (Niš, Srbija)

Ne znamo na koji način to bokal osjeća stvarnost, ali istoimeni bend obećava prilično nestvaran zvuk na predstojećem Demofestu. Ekipa južnjaka, predvođena Miodragom Brankovićem Ćaletom, frontmenom grupe, okupila se 2008. godine kada su, bez većih očekivanja, objavili stvar „Vrežinski bazen“, koja je ubrzo postala prava internet senzacija. Kao ulaz na veliku scenu devetog Demofesta poslužile su im „Mačke“ i „Hipsterke“, sa albuma „Gde si video dedu od dva metra“. Ove Nišlije za sebe kažu da pjevaju „bizarne pesmice“ i „starogradski grunge“, a sve upakovano u nježnu i pjevljivu melodiju, uz neizostavan i za njih karakterističan, tvrdi niški akcenat. Osim Ćaleta, bend čine i Marko Tomović (bubanj), Stefan Vasiljević (klavijature) i Petar Vuksanović (bas gitara).


DECA U PRAHU (Novo mesto, Slovenija)

Ukoliko ste već imali priliku da poslušate stvari benda Bokal oseća stvarnost, uočićete da ova dva sastava imaju istog „ćaleta“, frontmena Miodraga Brankovića. Ljeto 2013. godine označilo je raskid saradnje Brankovića i niške grupe Styptic, ali i okupljanje sastava Deca u prahu. Škakljiv naziv benda odgovara brutalno iskrenoj muzici i nešto agresivnijem zvuku koji vjerovatno neće odgovarati svačijem ukusu, što je i bila namjera ekipe. Da je to zaista tako potvrđuju i obradom raznih mračnih tema, ali i „leptirića, cvijeća i ljubavi“. Za sebe govore da rade na stvaranju „seljačke buke“, mada, kvalitet njihovog zvuka to ne potvrđuje. Pored Brankovića, Deca u prahu su i Dejan Jerončić (vokal i gitara), Timotej Hrastar (bubanj) i Marko Kužnik (bas gitara), a nastup na Demofestu su im osigurale stvari „Nemoj me gledate“ i „Zašto sam sebi normalan“.

Prethodni članakNaredni članak