Bivši učesnici festivala: Demofest nam je pomogao da se izgradimo i ojačamo kao bend!

Neki od njih su prošli u polufinale, neki su dogurali i do finalne večeri Demofesta, pa čak i podigli činelu, kao znak pobjede. Jedno im je zajedničko: svi oni mogu da zabilježe u svoju listu nastupa i onaj na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Neko je završio među prva tri nagrađena benda, neko nije, ali ovi momci i dalje grade svoju muzičku priču, a mi smo ponosni što smo dio jednog njenog važnog poglavlja. Uostalom, oni će vam to vjernije prenijeti…

Bojan Đurđević (Garage in July)
Bojan Đurđević (Garage in July)

“Nama je na Demofestu bilo vrhunski! Cijela organizacija je fantastična! Tonci su odlični i puni razumijevanja, osobe koje se brinu za bend su angažirane i uvijek su spremne pomoći. Svirati pred punim Kastelom je predivno iskustvo! Publika je otvorena, spontana i podržava sve bendove. Upoznali smo krasne ljude i bendove. Banjaluka nas je oduševila! Ta tri dana u Banjaluci su bila predivna i cijelo to iskustvo nam je strašno puno pomoglo da se izgradimo i ojačamo kao bend”, kaže Bojan Đurđević iz benda Garage in July, koji se kunu u “prljavi” rokenrol toliko da najviše vole reći da sviraju Swamp ‘n’ Roll.

Bojan takođe preporučuje svim bendovima da se prijave na naredni Demofest, čak i ako nisu ove godine prošli među 35 sastava koji će se takmičiti na festivalu demo bendova u Banjaluci.

“Demofest je najjači festival tog tipa u ovom dijelu Europe i ogroman je njegov značaj u oblikovanju nove scene i otkrivanju mladih bendova”, smatra on.

Robert James Hudulin (Rolin Humes)
Robert James Hudulin (Rolin Humes)

Jedan od fantastičnih bendova koje je Banjaluka ugostila i nakon Demofesta je Rolin Humes. Pored toga što se radi o izvanrednim muzičarima, ovaj blues rock kvartet je poznat i po tome što redovno “pomete” konkurenciju na svim značajnim muzičkim takmičenjima na kojima se pojave. Iako se među tim festivalima (bar ne još uvijek) ne nalazi i Demofest, na kojem su u razmaku od nekoliko godina imali priliku da sviraju dva puta, oni imaju samo lijepe riječi za najveći festival demo bendova u regionu.

“Demofest u Banjaluci je definitivno jedan od festivala koji nam je ostao u najljepšem sjećanju. U svakom trenutku osjećala se ‘pozitiva’ od strane domaćina, od načina na koji su nas primili, preko organizacije, pa do podrške koje smo dobili od njih. Neizostavna je i publika koja je svaki put pokazala da je željna dobre muzike i zabave. Demofest je festival koji bi preporučio svim muzičarima i ljubiteljima muzike”, kaže Robert James Hudulin, vokal i klavijaturista benda.

Milan Stojković iz benda Cardinal Point smatra da je apsolutni vrhunac karijere nekog demo benda biti izabran za učesnika Demofesta u Banjaluci.

Milan Stojković - Cardinal Point
Milan Stojković (Cardinal Point)

Prvo, ne bismo pogrešili ako bismo rekli da je to najveći festival u regionu na kome može učestvovati neafirmisani bend, a kao drugo, biti izabran među 30 bendova od skoro 500 prijavljenih, već nešto govori o vašem radu i kvalitetu – da je primećen, da se izdvaja i vredan pomena. Eto, nama je ukazana čast i poverenje Demofesta da nastupimo prošle godine na ovom velikom festivalu i osvojili smo najdražu nagradu svakog benda – nagradu publike. Organizatori i volonteri, s obzirom na pritisak i stres da sve bude na nivou festivala, ugostili su nas kao u rođenoj kući i postupali sa nama kao sa najbližima. Bendovi su imali za zadatak samo da uživaju, da se druže, upoznaju Banjaluku i ispoštuju procedure pre i na samom nastupu”, kaže Milan i dodaje da je organizacija na bini “pod konac”, te da nema mjesta imrpovizaciji i eventualnim ispadima tehničara, kao ni nedisciplini bendova.

Ističe da je Demofest, zapravo, uvod u priču ako je bend riješen da istraje i teži ka profesionalizmu.

“Sve u svemu, ogromno iskustvo i zadovoljstvo za svaki bend u svakom smislu i punodnevne aktivnosti vezane za muziku. I šta se dešava kad dostigneš vrhunac uspeha na nekom nivou? Prelaziš na sledeći nivo! Posle učešća na Demofestu je usledeo kolektivan dogovor da smo stavili taj veliki pečat u našoj demo karijeri i da privedemo kraju snimanja u profesionalnom studiu i da imamo zvanično izdanje albuma”, zadovoljno kaže on.

Mihael Prosen - Nord
Mihael Prosen (Nord)

Za kraj, tu su i aktuelni pobjednici Demofesta, bend Nord, koji su u momentu pisanja ovog teksta u Rumuniji, gdje rokaju na bini Danube Rock Festivala.

“Demofest krasi nevjerovatna organizacija koja ti često daje dojam da si dio nekog stvarno velikog svjetskog festivala. I zato veliko hvala i pozdravi svim djevojkama i momcima koji su dio te priče, te stvarno daju velik dio sebe u taj festival i čine ga takvim kakvim on jeste danas”, zaključuje Mihael Prosen, vokal i basista Norda.

 

Prethodni članakNaredni članak