Biljke – fascinantni bend iz Bele crkve

Biljke su bend iz Bele Crkve, kog smo imali priliku čuti dva puta na jedanaestom Demofestu, zahvaljujući njihovom plasmanu u finale. Čine ga četiri brata od stričeva – Željko, Damir, Darko i Stipe Miljković i svi su gitaristi. Dosta vremena provde zajedno, a može se reći da ih muzika spaja više nego srodstvo, jer se na polju muzike razumiju mnogo bolje nego po pitanju drugih stvari.

”Imali smo jedan period od dve-tri godine, dok smo kao rezident bend belocrkvanskog kulturno-umetničkog udruženja svirali i po šest-sedam sati na veče, dva-tri puta nedeljno, uglavnom kao cover band i ponekad nešto naše, i u tom periodu smo takođe stekli i neku posebnu rutinu koju nismo imali ni sa jednim drugim bendom, iako je svako od nas svirao u više različitih sastava i pre i posle i za vreme toga”, otkrili su nam iz benda.

Ono što ih vodi je iskrena ljubav prema tome što rade, a želja im je da mogu sve svoje vrijeme da posvete muzici, ali i da budu prihvaćeni od strane što većeg broja ljudi. To su doživjeli upravo na Demofestu: ”Demofest pruža bendovima da odu stepenik dalje i osete gde su kao kolektiv, da vide kako se osećaju i ponašaju kada sviraju na velikoj bini, kakvi su pod pritiskom, gde ne sme da bude greške i kakva tada atmosfera preovlada u bendu i kako reaguju kad su sve oči uprte u njih. Takođe, imaju priliku da vide kako reaguju drugi bendovi na njihovu muziku, da se upoznaju sa ljudima koji vole, rade i žive za istu stvar. Bendovi su dobili priliku da ih čuje znatno širi auditorijum, od onog na koji su navikli. Svakako, Demofest je jedno veoma bitno iskustvo za autorski bend.”

”Saznali smo da smo odabrani među 30 polufinalista kada je Željko već otputovao u inostranstvo radi sezonskog posla i to je značilo da moramo da nastupimo u okrnjenom sastavu, ali nikako nismo želeli da odustanemo i on nam je bio podrška u tome. Ovom prilikom želimo da zahvalimo i Sekuli, bubnjaru Mr. Fuzz-a iz Zrenjanina, koji je uskočio praktično bez ijedne probe sa nama i koji posle svega, za nastupe, zaslužuje počasnu promenu prezimena 🙂 HVALA SEKULA”, dodali su iz benda.

Momci iz benda su zaista imali mnoštvo zanimljivih događaja i emocija koje se vezuju za Demofest: ”Demofest nam je pružio sve čemu smo se nadali i više od toga. Mi i Mr. Fuzz smo proveli sve dane festivala zajedno, družili smo se sa izuzetnim ljudima: Fire in Cairo, Herz, Anjom Rikalo i ekipom, Alejom velikana, GMO, Divert, Lady D, Oliverom i bendom, Vin triste, Ivonom i Megi iz Playground Hustle… Krivo nam je što nismo stigli sa svima da provedemo onoliko vremena koliko bismo voleli. S Fabrique Belgique smo se upoznali tek nakon povratka, preko Facebooka. Pre odlaska smo poklonili i majice u kojima smo nastupali, jer su nam ljudi u subotu prilazili i pitali gde mogu da ih nabave. Da smo znali da će se ljudima toliko svideti (hvala dizajnerki Eni Ramić), odštampali bismo više, ali imali smo samo te četiri.”

Rad Biljki možete pratiti na njihovoj Facebook stranici i YouTube kanalu. 

Prethodni članakNaredni članak