Backline ekipa Demofesta: Svaki novi koncert je bolji od prethodnog

Godinama unazad, Demofest dobija brojne pohvale posjetilaca i učesnika, a u njima se vrlo često ističe kvalitet zvuka koji dopire sa velike bine. Ključnu ulogu u tome da svaki revijalni i takmičarski izvođač zvuči baš onako kako želi ima ekipa iskusnih muzičara, koji su već dugo dio tehničkog tima na festivalu.

„Posao koji radim je tehničke prirode, ali u sebi nosi neku vrstu strasti. Upravo ta strast je ono što sprečava da posao postane rutina, a rutina je već korak do otaljavanja. To nikako ne želim. Da, vremenom neke stvari postaju lakše, jer su već viđene i uhodane, ali svaki novi koncert je za mene novi izazov i tako mu i prilazim. Zbog toga je svaki novi koncert bolji od prethodnog, pa nema razloga da i ovaj Demofest ne bude najbolji dosad“, objašnjava Ninoslav Dobrijević Tiki, stage manager Demofesta.

Kada su u pitanju pohvale, Tiki smatra da su srdačan osmijeh i iskren zagrljaj najveća nagrada za njegov tim, ali priznaje i da lijepe riječi gode, napominjući da su na festivalu, ipak, prvenstveno u službi bendova.

Njihov zadatak, međutim, počinje mnogo prije nego što sa tvrđave odjekne prvi riff, jer Demofest mora da obezbijedi svu opremu koja je neophodna inostranim rock zvijezdama, a u nabavku se ide i u susjedne države.

„Najveću muku zadaju najnovije i najstarije stvari koje se traže. Tako ove godine Mando Diao traži najnoviju klavijaturu koja se pojavila na tržištu i pojačalo za nju sa kraja sedamdesetih prošlog vijeka“, otkriva Tiki.

Sa strane gledano, djeluje da muku predstavljaju i brze izmjene velikog broja takmičarskih bendova, ali Nenad Dobrijević, član ekipe zadužen za bubnjeve, tvrdi da nije baš tako.

„Da, pukne te adrenalin, ali kada kreneš i tačno znaš svaki naredni korak, sve se dešava kao u nekom usporenom filmu. Sve staviš na svoje mjesto, vratiš se u mrak i tek onda skontaš da je prošlo manje od dva minuta. Dobar osjećaj“, objašnjava on.

13672135_10154281345849043_2060702094_n

Takmičari su, očekivano, manje zahtjevni od revijalnih izvođača, ali često sami sebi zakomplikuju nastup, najčešće tako što sa sobom ponesu neispravan instrument ili, potpuno suprotno, na festival donesu mnogo više opreme nego što im je zaista potrebno.

„Ja i danas pamtim bubnjara koji je onomad izgubio gomilu vremena slažući svojih šest činela. Na kraju je svirao dvije od njih. Ljudi, ponesite tačno ono što vam treba. Ni manje ni više“, prisjeća se Nenad.

Za svaku grupu instrumenata je zadužen po jedan član tima, a najraznovrsniji zadatak ima Milan Aćimović Mika, koji se brine o širokom spektru muzičkih alatki, od klavijatura do savremenih semplera.

„Sve češće na bini, pored klasične postave, imamo neke čudne kombinacije – elektronski bubnjevi u kombinaciji sa akustičnim, ručno pravljeni instrumenti koje prvi put vidimo, raznorazni sempleri, procesirani duvači, računari, laptopi… Svaka takva kombinacija zahtjeva pristup za sebe. Na nama je samo da razumijemo šta zapravo radimo i onda problema nema“, navodi Mika.

On smatra da je od velikog značaja činjenica da su svi članovi ekipe iskusni u svom poslu, te prate muzičke aktuelnosti. Međutim, podjednako je važno i to da su svi oni ujedno i vrsni muzičari.

Dejan Savić, koji se na festivalu brine o gitaristima i basistima, kaže da iz tog razloga ekipa uživa povjerenje takmičara, a eventualna neslaganja se brzo rješavaju.

„Naše iskustvo je presudna stvar. Kako za nas, tako i za bendove. Nama je malo šta nepoznanica, a muzičarima godi osjećaj da su u sigurnim rukama. Budući da smo nekada i mi bili unezvjereni mladi muzičari, jako dobro poznajemo taj osjećaj koji oni imaju kada se popnu na veliki stage, ali uglavnom su čvrst stisak ruke i osmijeh dovoljni da prevaziđemo sve nesuglasice“, zaključuje Savić.

Prethodni članakNaredni članak