Šta sve ocjenjuje žiri Demofesta?

Tokom prethodne dvije večeri, na dvije Demofest bine nastupilo je 50 demo bendova koji su dali sve od sebe da se najbolje predstave stručnom žiriju, te zasluže prolazak u finale. 

Zanimalo nas je šta sve žiri ocjenjuje prilikom nastupa bendova, pa smo ih zamolili da nam pojasne kriterijume kojima se vode. Rock muzičar iz Slovenije, tekstopisac, kantautor, lider grupe Lačni Franz Zoran Predin kriterijume za ocjenu definisao je kao lični ukus žirija, uz njegovo znanje o muzičkoj sceni i muzici. Kako naglašava, mnogo više mu se dopada kada bendovi pjevaju na maternjem jeziku, jer mu se to čini iskrenije.

„Druga stvar je da sa što jednostavnijim načinom sviranja realizuju glazbenu ideju. Da se ne kriju iza predugih improvizacija i solaža, prekomplikovanog angažmana, već da skupe hrabrost i izvedu svoju pjesmu srdačno. Zapravo je srdačnost jedna od stvari koju tražim od benda. Naravno, tu je i originalnost, traži se vlastiti izraz, nešto novo i drugačije, čak i moderne stvari koje su izvedene na način koji budi pažnju pričinjava zadovoljstvo“, otkrio nam je Predin svoje kriterijume procjene demo bendova.

Njegov kolega iz žirija sa Basstion bine, muzičar,  kompozitor i producent Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler iz grupe Bad copy, u teoriji od bendova traži jako malo, ali je to u praksi znatno više.

„Počevši od tehničke spremnosti, koliko su dobro ovladali materijom za svojim instrumentima i mikrofonom, do toga kakav se hemijski proces odvija u dušama ljudi, zaključno sa mnom kada izvode svoje pesme“, ukratko je objasnio Miljenović.

Član žirija Beton bine, Savo Drakulić, novinar, PR menadžer i muzički urednik online magazina Bosonoga.com, kaže da je prilikom ocjenjivanja gledao originalnost, energiju i kvalitet izvedbe, dok ga scenski nastup uopšte nije interesovao.

„Što se mene tiče, članovi benda ne moraju uopšte da se kreću, ali moraju da odsviraju to što su nam poslali. Desi se da na konkurs pošalju ušminkani snimak koji super zvuči, ali oni na sceni ne mogu to da izvedu. Ja sam odrastao na underground muzici i scenski nastup mi ne znači baš ništa“, objasnio nam je Drakulić.

Članovi žirija na glavnoj bini su takođe Boris Leiner, Đorđe Mišić i Brankica Janković, dok su žiri na maloj bini upotpunili Nikola Kolja Pejaković i Momir Momo Nikić. Večeras ćemo imati priliku da saznamo njihovu konačnu odluku i čujemo koja tri benda su bila najbolja ove godine. Vrata Kastela se otvaraju u 20 časova, a ulaz je slobodan do 21 čas, nakon čega se naplaćuje 8 KM. Publiku će nakon finalnog takmičenja demo bendova zabavljati Rudimental DJ set, Dubioza kolektiv, Bad copy, Sopot, Projekt Rakija i Seine.

 

 

Prethodni članakNaredni članak