Sopot-1024x683


Banjalučki bend Sopot, koji stvara muziku sa jakim autorskim pečatom, već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspjeh i bilježi 11. godinu postojanja. Sopot je osnovao Petar Topalović, a trenutno sa njim u bendu sviraju Đurica Štula, Dejan SavićSaša Predojević i Milan Aćimović. Autorski izraz benda predstavljen je kao  savremeni muzički hibrid, kroz koji članovi benda kreiraju sopstveni muzički kosmos mješavinom dub, reggae i drum n bass zvuka, a sve to je inspirisano balkanskom izvornom muzikom.

Iza sebe imaju tri albuma od kojih su prva dva, “Dubalkan” i “Equilbrium”, snimljeni u Francuskoj, a posljednji “Sopotnik” je rađen u gradu na Vrbasu u studiju “Digital Boyler”. Na svim izdanjima su sarađivali sa umjetnicima iz regiona, ali i Evrope.

Sopot je komponovao i muziku za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Jazavac. Na susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom dva puta su osvojili nagradu za najbolju pozorišnu muziku, i to za predstave “Balon od kamena” i “Radnička hronika”. Takođe, stvarali su muziku za film “Zduhač znači avantura” i dokumentarni film “U službi Muzeja”, te za televizijsku emisiju “Art mašina”. Iza sebe imaju više od 200 koncerata i nastupa na festivalima u regionu i širom Evrope.