Slonz: Pobjeda je potvrdila ispravnost naših ideja

Prošlo je godinu dana, a na Demofest se vraća Slonz, no ovog puta kao revijalni bend. Popričali smo sa njima o tome šta se sve promijenilo i šta se još planira u njihovom muzičkom radu.

DF: Opet dolazite na Demofest, ali ovog puta kao revijalni bend. Jeste li se dobro pripremili i da li sada imate veću tremu?

Slonz: U potpunosti smo pripremili nastup. Sviraćemo pesme sa albuma prvenca koji će izaći 22. jula, a čiju promociju ćemo imati upravo u Banja Luci u okviru 11. Demofesta. Što se tiče treme, mnogo smo opušteniji, ali i odgovorniji ovaj put! Kada smo dobili obaveštenje da ćemo učestvovati na 10. jubilarnom Demofestu, bili smo zadovoljni, ali naša očekivanja nisu bila velika.

Naime, poučeni prethodnim iskustvima sa festivala, gdje smo bili hvaljeni, a na kraju nismo ništa osvajali, rešili smo da dođemo u Banja Luku i odsviramo onako kako znamo. Došli smo kao tri momka koja veruju u ono što rade i nisu spremni na kompromise i podilaženje ukusima. Osvojenim nagradama smo bili zatečeni zato što smo došli u finale kao pobednici takmičenja na  Beton bini, za koju se govorilo da na njoj nastupaju bendovi “druge lige”.

Drugi bendovi su se predstavljali kao favoriti i kao zvezde, a mi smo bili po strani svih priča. Na nas niko nije računao, ali žiri je svojom odlukom potvrdio kvalitet našeg rada i ideja koje beskompromisno sledimo. Svojim nastupom na 11. Demofestu konačno ćemo moći da uživamo u svim čarima ovog festivala, bez ikakvih briga i razmišljanja. Jedva čekamo da pred publikom opravdamo naš rad i odluku žirija!

DF: Prošlo je godinu dana od kako ste proglašeni najboljim demo bendom regiona. Kako se osjećate sada, šta to za vas znači?

Slonz: Za nas to znači mnogo i što vreme više odmiče sve više se ponosimo time. Ponosne su i naše porodice i najbliži prijatelji. Međutim, naše današnje okruženje je takvo, da retko ko sluša muziku kojom se mi bavimo i samim tim čuje poruke koje šaljemo. Sve se svodi na stare bendove koji imaju karijeru dužu od 30 godina, čiji rad mi izuzetno poštujemo, ali nema šanse i prostora za nove, mlade bendove, koji imaju šta adekvatno da kažu o vremenu u kome žive. Ljudi slabo prate festivale na kojima demo bendovi imaju priliku da se iskažu i dokažu.

DF: Jesu li porasla očekivanja vaših fanova i da li je pobjeda donijela veći pritisak?

Slonz: Pobeda nije donela nikakav novi pritisak. Donela je potvrdu ispravnosti naših ideja u koje mi nikada nismo sumnjali i čvrsto smo ih se držali. Naša želja je da objavimo album i da on bude na nivou albuma Šarlo akrobate u to vreme. Zadovoljni smo snimljenim materijalom i ubeđeni  smo da će kritike biti dobre, da će ga publika lepo primiti i da će nam sve to pomoći da se probijemo na tržistu bivše Juge. Pored svega, takođe nam je bitno da ne izneverimo stručni žiri koji nas je „izglasao“ za pobednike pre godinu dana.

DF: Šta se sve promijenilo i šta je to bend uradio u posljednjih godinu dana?

Slonz: Ništa se nije promenilo! Ostali smo 3 brata koji sviraju i slušaju muziku. Što se tiče poslednjih godinu dana, tu je iscrpni rad na albumu, a vredno je pomenuti svirku sa Škrticama u Domu omladine Beograd i kraću turneju u Zagrebu (Tvornica kutlure) i Ljubljani (Menza pri koritu), gde smo stvarno dočekani kao pobednici festivala, kakav je Demofest. Festivali i dalje ne zovu, čak ni Šabački (smijeh).

DF: Demofest je svakako bio najznačajniji događaj u vašoj karijeri, jer je i Nikola bio proglašen najboljim gitaristom. Koliko je to pomoglo promociji benda i da li je uslijedilo više poziva za svirke?

Slonz: Odlučili smo da sačekamo do izlaska albuma sa svirkama (bilo je par važnijih svirki), ali odluka je jednoglasna – ništa pre „Lepote u glavi“.

DF: Sarađujete li sa nekim bendovima?

Slonz: „Sarađujemo“ (smijeh). U jako dobrim odnosima smo sa bendovima Straight Mickey and the boyz i Artan Lili, tu je i Vizelj. To su bendovi koje mnogo cenimo i mislim da je to obostrano.

DF: Pratite li domaću i regionalnu scenu? Koji bendovi se izdvajaju po vama?

Slonz: Tu i tamo pratimo, jer sva trojica slušamo totalno različitu muziku, pretežno stranu, ali neka naš odgovor bude: DEFINITIVNO Straight Mickey and the boyz, Artan Lili, Seine, a od pre tu su Darkwood dub, Idoli, Šarlo Akrobata i Convoy. A neki Slonz čak sluša i Mimi Mercedez (smijeh).

DF: Šta još da očekujemo od vas u predstojećem periodu, pored samog albuma?

Slonz: Pa mi sami očekujemo dosta svirki pod broj jedan. Da album u najmanju ruku prođe zapaženo od strane rok kritičara REGIONA i naravno proboj van Srbije. Potpisali smo ugovor sa izdavačkom kućom u koju imamo mnogo poverenja, a čiji su predvodnici velika imena u srpskom r'n'r-u: Branimir Lokner i Predrag Jovanović. To je još jedna od jako bitnih stvari, po našem mišljenju.

Na kraju Demofestu želimo da ostane ovakav kakav je do sada bio, prvenstveno regionalni lider takmičenja demo bendova, a svim bendovima želimo da osete čar i atmosferu Demofesta, kao i neverovatnu organizaciju.

 

Prethodni članakNaredni članak