Slobodan Rašić Bobara pobjednik Demofestovog konkursa „Čista umjetnost“

U susret festivalu i takmičenju najtalentovanijih bendova iz cijele regije, završen je još jedan Demofestov konkurs. U pitanju je konkurs „Čista umjetnost“, tokom kojeg je najveći regionalni festival neafirmisanih grupa pozvao umjetnike iz okruženja da izraze svoj stav o pitanju očuvanja životne sredine, a sada su poznati i njegovi pobjednici.

Prvo mjesto osvojio je Slobodan Rašić Bobara, umjetnik rodom iz Travnika, koji živi i radi u Banjaluci. Njegov foto-objekat „Neka bude drvo“, u obliku stabla napravljenog od raznih komada otpada, poput drške metle, četki za pranje suđa i plastičnih posuda, sa krošnjom od fotografija drveća i cvijeća, ocijenjen je najboljim. Tako je Rašić dobio priliku da provede vikend u danskom Arhusu, Evropskoj prijestonici kulture 2017. godine.

Druga nagrada – dva puna paketa za OK Fest 2018 – pripala je mladom umjetniku Davoru Paponji iz Banjaluke. On je pomoću odbačenog pleksiglasa i pivskih čepova stvorio punktualni reljef „Totemi“, kojeg čine oblici zasnovani na balkanskom folkloru i starinskim simbolima. Treće mjesto i boravak na Zelenkovac Jazz Festu za dvije osobe dobila je Dženana Pindžo iz Sarajeva, čiji triptih „Čepovi“ pomoću različitih predmeta i akrilnih boja oslikava zagađenje vazduha, zemljišta i vode.

Konkurs, organizovan pod pokroviteljstvom kompanije EuroBeta, pokrenut je 17. maja i bio otvoren do 17. juna. Demofest je pobjednike odabrao u saradnji sa proslavljenim banjalučkim umjetnikom Mladenom Miljanovićem, a pobjednički radovi će tokom trajanja festivala biti izloženi u Kulturnom centru Banski dvor, u sklopu dnevnog programa desetog Demofesta.

Prethodni članakNaredni članak