„Sloboda ili ništa“ – muzika kao bunt protiv lošeg stanja u društvu

Dokumentni film reditelja Nenada PopovićaSloboda ili ništa“ o grupi Partibrejkers, biće prikazan drugog dana Demofesta, 22. jula, u Domu omladine u Banjaluci.

Film nazvan po sedmom studijskom albumu Partibrejkersa, nastao u produkciji Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat iz Beograda, prati život i rad beogradskih rokera, sa fokusom na frontmena benda Zorana Kostića Caneta i gitaristu Nebojšu Antonijevića Antona.

Tridesetominutni dokumentarac „Sloboda ili ništa“ obuhvata sve važne aspekte karijere Partibrejkersa, uz prisjećanja članova benda na život 80-ih u Beogradu, probe i žive nastupe, kao i pripreme istoimenog albuma iz 2007. godine. Dokumentarni film je izašao istovremeno kada i album, i premijerno je prikazan u SKC-u prije promocije albuma, nakon čega je uslijedio njegov festivalski i televizijski život.

2007_sloboda_ili_nista album

Autor filma Nebojša Popović za Demofest govori o tome zašto su baš Partibrejkrersi poslužili kao inspiracija za nastanak ovog zanimljivog dokumentarnog filma.

„Muzika benda Partibrejkers i želja da se upozna način na koji oni prave svoje pesme je ono što nam je poslužilo kao inspiracija. Film smo počeli da snimamo 2005. godine, dok su oni tek spremali novi album, ‘Sloboda ili ništa’, tako da je film u stvari pratio snimanje novog albuma, turneju koja ga je pratila i pokušao je da pronikne u tajnu njihovog muzičkog stvaralaštva“, kaže on.

Popović kaže da su se društvo i život 80-ih godina 20. vijeka, kada je nastajala rock muzika Partibrejkersa, razlikovali od današnjeg, te da upravo o tome priča Cane i da je to jedan jako bitan dio filma.

„Društvo u tadašnjoj Jugoslaviji je bilo potpuno drugačije i naklonjenije rocku i punku, a beogradska omladina se skupljala u parkovima i muzikom izražavala bunt protiv lošeg stanja, a ne preko društvenih mreža“, kaže on i ističe da muzika benda Partibrejkers i danas privlači mlade, iako žive u potupno drugačijim društvenim okolnostima u odnosu na omladinu onog doba.

Film je ponovo predstavljen publici prošle godine, na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, i to u okviru revijalne retrospektive muzičkih dokumentaraca o Beogradu. Na taj način, „Sloboda ili ništa” je imao reprizu na festivalu na kojem je nagrađen.

Autor navodi da su utisci za svih ovih godina prikazivanja filma prilično pozitivni i dodaje da mu ne smeta što se dokumentarac može pronaći i na popularnom YouTube kanalu.

„To samo potvrđuje činjenicu da film i dalje živi i da ima nekog ko bi želeo da ga gleda. U stvari, za jedan film je odlično kad ga neko piratizuje ili stavi na YouTube”, smatra on.

nenad popovic

Prema njegovim riječima, posebno je interesantno da dobar dio mlađe publike, koja će imati priliku da prisustvuje projekciji filma na Demofestu, nije bio ni rođen u vrijeme kada su Partibrejkersi bili na vrhuncu slave.

„Za jedan kratki dokumentarac ovo je divna stvar, a i projekcija na vašem festivalu je stvarno dokaz da je publika i dalje zainteresovana da gleda kako Brejkersi stvaraju svoju muziku, podjednako koliko smo mi bili fascinirani dok smo pravili ovaj film“, nagalašava on.

„Sloboda ili ništa“ dobitnik je nagrade za najbolju kameru na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, a autor radi kao saradnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smjer filmski i televizijski studio.

Za kraj, Popović otkriva da i dalje planira da ostane u sferi muzike, kada su teme za neke buduće dokumentarne projekte u pitanju. Ipak, njegova interesovanja će biti malo drugačija, jer, kako kaže, želi da se posveti domenu arheoakustike.

Prethodni članakNaredni članak