Sila nečista i SNB: Pastirski power rock i najdugovječniji demo bend

Vrlo zanimljiv dvojac sastava dolazi iz Solina i Novog Sada. Sila nečista svira krajnje specifičnu muziku, kojoj su sami nadjenuli originalnu žanrovsku etiketu, dok SNB postoji već 21 godinu, i po svom bendovskom rodnom listu su najstariji u ovogodišnjem takmičarskom programu.


SILA NEČISTA (Solin, Hrvatska)

Demofest scenu svake godine oboje zvuci različitih muzičkih žanrova, ali ove godine stiže ekipa koja donosi, ni manje ni više, već „pastirski power rock“. Kako sami kažu, jedna garaža u koju žene nikada ne bi kročile, mir, akustična gitara i harmonika, bilo je sve što im je 2013. godine bilo potrebno za početak. „Konji bijeli“ i „Volim da se sportski oblačim“ pjesme su koje su već privukle pažnju žirija, a kako se može naslutiti i po nazivima, karakteriše ih jedinstven humor. Vođeni motom „Kulturom protiv zatucanosti“ i s namjerom da vrate staru slavu rodnom Solinu, na scenu Demofesta stižu siloviti Mate Peruzović (gitara), Dino Siriščević (bas), Luka Žižić (bubnjevi), Borko Pupačić (gitara) i Frane Rogošić (vokal).


SNB (Novi Sad, Srbija)

SNB je punk rock bend iz Novog Sada, nastao u Novom Kneževcu sada već davne 1995. godine. Tokom 21 godine postojanja, ovaj sastav je doživio brojne kadrovske promjene i više puta obustavljao rad. Ali, punk subkultura je uvijek bila poznata po svojoj žilavosti, pa su tako i SNB, kao njeni pravi predstavnici, grabili dalje nakon svake nove prepreke. Aktuelna faza njihovog rada traje od 2012. godine, od kada neumorno praše po festivalima i klubovima, držeći se svog mota „energično, kratko i jasno“. Upravo takav nastup Ivica Petrić (gitara i vokal), Miroslav Popov (bubnjevi) i Nenad Grbušić (bas) pripremaju i za Demofest, riješeni da brzinski objasne publici i žiriju kako moderni punk treba da zvuči.

Prethodni članakNaredni članak