Sergio Lounge: Trudićemo se da opravdamo pobedu

Sergio Lounge se na ovogodišnji Demofest plasirao pobjednom na Bunt Rok Festivalu. Da je zaslužio direktan plasman u takmičarski dio dokazao je ni manje ni više nego samom pobjednom na jedanaestom Demofestu. Sergio Lounge je alter-ego beogradskog autora i muzičara Srđana Popova, koji svojim muzičkim i vizuelnim stilom spaja različite elemente savremene i retro kulture u jedinstvenu pojavu na regionalnoj sceni. 

DF: Kažeš da je Sergio Lounge tvoj alter ego, pa nas zanima, da li se ideja o njegovom izlasku u javnost desila spontano ili je ipak planirana određeni vremenski period?

Srđan: Sve je bilo spontano, potpuno neplanirano od starta. Muzika koju sam pravio je zahtevala da je objavljujem pod nekim alter ego-om, jer je toliko bila drugačija od bilo čega šta sam radio pre. Onda sam polako krenuo da upoznajem taj alter ego, kroz nastupe i pesme koje su izlazile. Shvatio sam da je prilično oslabadjajuće na binu izaći kao neko drugi, neko ko je nastao samo zbog tog momenta i te muzike. Sergio se ne štedi na bini, uvek daje sve od sebe, jer je to njegova suština. 

DF: Koji je odnos između Sergio Lounge-a i Srđana Popova? Da li su to dvije krajnosti nalik na doktora Džekila i gospodina Hajda ili je u pitanju nešto drugo?

Srđan: Tu dublju analizu bih ipak ostavio za neke stručnjake u budućnosti, haha. 🙂 Sergio i ja postojimo za sad u harmoniji, njegov moment je kad smo na bini, a u ostatku života je Srđan za kormilom. Ponekad dozvolim Sergiu da se pošali, da neki komentar ili jednostavno – bude Sergio. Zabavan je lik, pomalo arogantan i bezobrazan, ali je to sve deo njegovog šarma.

DF: Kako i zašto tastatura?

Srđan: Nemam neki preterano interesantan odgovor na to. Zašto da ne? Ugledao sam tu šarenu tastaturu, pomislio kako bi bilo zabavno zasvirati to kao keytar, i onda sam to i uradio. Ispostavilo se da je dobra fora, u smislu samog instrumenta, da dozvoljava neke stvari koje ne bih mogao da radim na nekom drugom instrumentu. Zato sam se i zadržao na tome, možda u budućnosti zasviram i nešto drugo, ko zna?

DF: Kako je došlo do isplivavanja iz solo voda i stvaranja benda od Sergio Lounge-a? 

Srđan: Bend je nešto što sam planirao maltene od samog početka. Oformio sam ga pre tačno godinu dana i pokazalo se da je to jedna od najboljih odluka koje sam doneo. Sa bendom je sama muzika dobila veći značaj, širinu u zvuku, jer je svako od članova doneo svoje ideje, svoje manire, koje se trudim da prepoznam i iskoristim. Imao sam sreće u izboru ljudi, to su sve ljudi koji su mi najbliži prijatelji (a neki su i članovi porodice), koji veruju u moju viziju, vrhunski su muzičari i sjajni ljudi. 

DF: Nisi ograničen na jedan žanr, dosta eksperimentišeš i sigurno se šetaš kroz različite zvukove, teme i emocije. Favorizuješ li možda određeni zvuk ili imaš muzičke uzore?

Srđan: Sa Sergiom radim neku mešavinu modernog i retro izraza, koju ne viđam često na našoj sceni. Volim da kombinujem igračke žanrove, kao što je disko, sa krupnim i razvijenim melodijama kakve su česte u šlagerima. To su dve krajnosti, koje dele isti intenzitet emocije, pa mi je zato lako da ih kombinujem. Ne plašim se da odem u te krajnosti, jer je sve podređeno pesmi, naše je samo da je izvedemo kako je to “predodređeno” njenim nastankom, koji god žanr to bio.

DF: Šta za tebe znači pobjeda na Demofestu? Da li si joj se nadao?

Srđan: Na Demofest nismo otišli razmišljajući o pobedi. Verovatno iz razloga što smo na taj festival već došli kao pobednici jednog takmičenja (Bunt rok festival). To je jedna velika čast, biti prepoznat na taj način, ali i velika odgovornost. Trudićemo se da tu pobedu opravdamo, gradeći ono zbog čega smo tu nagradu i odneli. Jako sam zadovoljan našim celokupnim nastupom na Demofestu, ali takođe vidim prilike da sve to bude još mnogo bolje.

DF: Pored same pobjede, kakvi su tvoji utisci s najvećeg regionalnog festival demo bendova i jesi li se zbližio sa nekim od bendova? 

Srđan: Demofest je sve ono šta sam već čuo od kolega muzičara: sjajan festival, vrhunska ekipa organizatora i tehničara, veliko iskustvo i dobar provod. U takvom ambijentu pobeda postaje manje bitna stvar među bendovima, već je celo iskustvo cilj za sebe. Družio sam se sa svim bendovima sa kojima sam stigao, bilo je tu već starih poznanika, ali i novih ljudi. Izuzetno mi je drago što su na drugom mestu Vin Triste, bend za koji sam navijao od samog starta, zato što sam imao priliku da ih slušam par puta u Beogradu, i prilično je moćno to šta sviraju, potpuno jedinstveno i lepo. Ohrabrujuća je činjenica da je žiri prepoznao to, da ceni nove muzičke izraze.

A moram da podelim i jednu priču sa Demofesta: naš domaćin na festivalu, Mirko, se u jednom momentu požalio da izgleda da ima kletvu – bendovi kojima je bio domaćin u prošlosti su uglavnom loše prolazili, tako da ne dođu ni do finala. Kletva je sa nama konačno razbijena i zbog toga mi je ova pobeda još draža! 

DF: Ne samo da ste osvojili prvu nagradu kao najbolji bend, već je ove godine nagrada za najboljeg gitaristu otišla u ruke tvom bratu Pavlu. Da li si ponosan i kako funkcionišete u bendu?

Srđan: Izuzetno sam ponosan na Pavla i na to priznanje, jer je potpuno zasluženo. Pavle je vrhunski muzičar pre svega, koji svira ne samo gitaru, već je i kompozitor, kontrabasista i klavirista. Muziku poznaje i drži u malom prstu, a na gitari ima specifičan izraz koji nije baziran na umeću, koliko god ono evidentno bilo, već na razumevanju muzike i svoje uloge u toj muzici. Muzički sarađujemo od kad smo progovorili, i ne mogu zamisliti ovaj bend bez njega, njegove energije i umeća.

DF: Pratiš li muzičku scenu u regionu i da li bi mogao izdvojite bednove ili muzičare koji se po tebi izdvajaju? 

Srđan: Muzička scena je u velikoj kreativnoj ekspanziji. Izuzetno je zabavno pratiti je, učestvovati u njoj. Uvek sam cenio bendove koji se trude da nešto novo donesu kroz svoj izraz, a upravo to se i dešava. Ne bih izdvajao nikog ovako kroz intervju, lista je predugačka, dovoljno je pogledati bendove sa kojima sam već svirao zajedno i sarađivao. Ima stvarno vrhunskih stvari, za koje jedva čekam da izađu iz pozicije alternative i procvetaju u mejnstrimu. A ne sumnjam da će se upravo to i dogoditi, jer je kvalitet očigledan.

DF: Nakon pobjede na Demofestu i BuntRok Festu, da li se spremaš za još neke festivale?

Srđan: Ovo leto nam je prepuno koncerata i festivala, što je stvarno izuzetna stvar. Deo tih festivala na kojima učestvujemo su tu zahvaljujući pobedi na Bunt rok festivalu, ali je dosta poziva došlo i nevezano za to. Leto smo počeli svirajući na festivalima: LENT, OK fest, Exit, DrimOn, a do kraja leta nas čekaju koncerti na Bedem festu, Beerfestu, BeerGardenu i Rock Village festivalu. To je prilično ispunjen raspored, kakvim se mnogi bendovi nadaju, a mi ćemo se potruditi da se taj tempo i nastavi u budućnosti.

DF:  Imaš li neke planove za skoriju budućnost, pored samog objavljivanja albuma?

Srđan: Imam već dovoljno pesama za dva, tri albuma, ali ću biti srećan i jednim kad se dogodi. Ne mogu a da ne razmišljam već o tome kako će sledeći izgledati, toliko planova imam. O spotovima nikad nisam mnogo razmišljao, pa sam večito u potražnji za novim kreativcima iz video industrije koji bi želeli da podele svoju viziju i talenat i ovekoveče neku moju pesmu kroz video. Planiram barem dva spota do kraja godine, ali sam već u pregovorima i za treći, četvrti… Planiram regionalnu turneju na kasnu jesen, gde ćemo se posle ovih letnjih festivala i velikih bina ponovo na neko vreme vratiti u klubove odakle je sve i počelo i gde alternativna muzika cveta. Obzirom koliko se priča oko ovog benda zahuktala, verujem da ćemo ostvariti veći deo tih planova, jer ako je ikada postojala sumnja za vrednost naše muzike, nakon ovog leta nijedna trunka skepticizma nije ostala. Idemo dalje sa velikim poverenjem u to šta radimo i obećanjem da će vremenom to sve biti samo bolje.

Prethodni članakNaredni članak