Priznanje „Plavi bas“ i ove godine za najboljeg basistu Demofesta

Na devetom izdanju Demofesta, pored glavnih muzičkih nagrada za najbolje demo bendove, tradicionalno će biti uručena i nagrada “Plavi bas” za najboljeg basistu. Ovo priznanje se dodjeljuje u znak sjećanja na prerano preminulog Igora Kašikovića Kaleta, muzičara koji je kroz rad u bendovima Recall i Revolt ostavio veliki pečat na banjalučkoj punk rock sceni.

Najbolji basista festivala će, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, biti nagrađen bas gitarom plave boje, na kakvoj je svirao Kale, po čemu je bio prepoznatljiv. Uz ovo prizanje i instrument koji ide u ruke najboljem muzičaru na bas gitari, uspomena na Kaleta nastavlja da živi kroz svako novo izdanje Demofesta.

Da priznanje za najboljeg basistu Demofesta posvećeno pravoj osobi, svjedoči i Petar Topalović iz benda Sopot, koji je sa Kaletom svirao zajedno u grupi Revolt.

„Uvijek se sjetim njegovog blagog pogleda. Taj pogled istovremeno je davao, ali i tražio ljubav. Igorove plave oči slagale su se sa plavim basom na kojem je svirao“, prisjeća se Topalović.

On pamti vremena kada su mladi, puni energije, bili spremni da svojom muzikom i tekstovima izađu iz brloga u koji su bili bačeni ratnim dešavanjima i konstatuje da su uspjeli u tome. Kako kaže, iako nisu imali novac, profesionalnu opremu ni razrađene scene, svirali su u Holandiji, Italiji, Danskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

„Kale je bio aktivan na probama i stabilan na koncertima. Dakle, mogli smo se osloniti na njega. Žao mi je što se on nije mogao više osloniti na nas. Proveli smo zajedno nekoliko divnih godina družeći se na probama i koncertima. Kad god ga se sjetim vidim njegov blagi pogled i tada znam da je još uvijek tu sa nama“,  dodaje frontmen Sopota.

Demofest nagradu nazvanu po ovom banjalučkom basisti dodjeljuje od 2012. godine, a do sada su je osvajali muzičari iz tri različite države.

Prethodni članakNaredni članak