Predstavljamo vam muzičke dokumentarce „Zarobljeno vreme” i „Charlatan Magnifique”

U sklopu ovogodišnjeg dnevnog programa 11. Demofesta, imaćete priliku da pogledate dva dokumentarna filma, koja su postigla veliki uspjeh na trećem Festivalu muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam, koji je prošlog mjeseca održan u Beogradu.

Riječ je o filmu „Zarobljeno vreme” iz 2018. godine, koji je osvojio nagradu za najbolji film domaće takmičarske selekcije, te o filmu „Charlatan Magnifique” iz 2016. godine, koji je dobio specijalno priznanje u međunarodnom programu.

Prvi film koji ćete moći pogledati, biće emitovan u Kamenoj kući prvog dana festivala, odnosno 19. jula u 13 časova. „Zarobljeno vreme”, reditelja Milana Nikodijevića je film o legendarnom novinaru i rok kritičaru Petru Peci Popoviću koji nam kroz iskustvo i sjećanje priča o rok sceni, njenim glavnim akterima i kulturi zemlje koja više ne postoji. Subjektivni odnos jednog od najautoritativnijih i najpopularnijih poznavalaca rokenrola u bivšoj Jugoslaviji, savršeno je izbalansiran sa objektivnim pokazateljima u 102 minuta ovog ”putujućeg filma”.

U potrazi za izgubljenim vremenom, prijateljima, muzičarima i tražeći odgovor na pitanje da li je rokenrol izgubio nekadašnji značaj raspadom Jugoslavije, Popović putuje kroz šest država. Beograd, Kragujevc, Sarajevo, Skoplje, Herceg Novi, Zagreb i Ljubljana su stanice nostalgičnog putovanja na kojima sa svojim prijateljima, rok muzičarima, razgovara o ulozi i značaju jugoslovenskog roka u odrastanju tadašnjih generacija.

Iako je imao 112 sagovornika, u filmu je prikazano samo njih 40, a neki od njih su Goran Bregović, Srđan Gojković Gile, Jura Stublić, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina i Siniša Škarica. Ovaj film predstavlja značajan zapis o svojevrsnom duhu prošlog doba i svijesti generacija koje su stvarale trag koji nikada neće nestati.

Film „Charlatan Magnifique” u režiji Maje Pavlin, možete pogledati u dnevnom programu drugog dana Demofesta, takođe u 13 časova. Riječ je dokumentaracu o svestranom umjetniku iz Slovenije, Robertu Pešutu poznatom pod imenom Magnifico. Taman kad shvatite koliko je sjajan na sceni, nakon njegovog nastupa prve veceri, sigurno cete htjeti da saznate vise o njemu. 

U 40 minuta predstavljen je portret međunarodno priznatog umjetnika, a prvenstveno čovjeka koji vjeruje i osjeća bez granica. Prijateljstvo, ljubav i spletovi okolnosti začinili su ovaj film, koji je mješavina odlične muzike, spontanih i komičnh situacija, te komentara ključnih ljudi iz Manjifikovog života.

Film vas vodi kroz Manjifikovu raznoliku, kako bogatu, tako i uspješnu karijeru, počev od kraja 80-ih godina prošlog vijeka, kada je započeo svoju muzičku karijeru. Nastavljajući preko solo karijere i mnogobrojnih hitova,  dokumentarne minute vas vode sve do stvaranja vrhunske muzike za filmove.  Rambo Amadeus i Dragan Bjelogrlić, kao Manjifikovi veliki prijatelji, su našli svoje mjesto među mnogobrojnim sagovornicima.  Autor filma na duhovit način i uvodeći gledaoce iza kulisa u proces stvaranja, predstavlja nepoznati svijet koji se krije iza muzičke industrije.

Ove zaista sjajne i značajne filmove, pune korisnih informacija, ćete biti u prilici pogledati zahvaljujući saradnji sa Dok'n'Ritam festivalom.  Sandra Rančić, osnivač i umjetnički direktor jedinog festivala muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, navodi da je ideja festivala Dok'n'Ritam, koji je ove godine održan po 3. put, afirmacija žanra, učenje istorije pop kulture i muzike kroz zabavan sadržaj.

Prethodni članakNaredni članak