Predstavljamo takmičare: Čvrge, Detroit Groove Gang, Disco Occulto, Drum i Freedom

Zamislite da hodate drumom, dok udaraju bubnjevi i svira neki okultni disko, a vi koračate ka slobodi uz bandu drugara iz Detroita, koji jedni drugima lupaju čvrge. Ne možete? U tom slučaju, evo male pomoći – druge grupe naših ovogodišnjih takmičara!

I danas vam predstavljamo pet supertalentovanih bendova koji će se takmičiti za nagrade jubilarnog Demofesta. Oni su:

BASSTION bina

  • Čvrge (Požarevac, Srbija)
  • Detroit Groove Gang (Osijek, Zagreb, Hrvatska / Celje, Slovenija / Široki Brijeg, BiH)
  • Disco Occulto (Zagreb, Hrvatska)

BETON bina

  • Drum (Požega, Srbija)
  • Freedom (Podgorica, Crna Gora)

Cvrge CB

Čvrge

(Požarevac, Srbija)

Ska punk bend Čvrge iz Požarevca, osnovan je 2011. godine i veoma su istrajni u namjeri da stvore autorski materijal na koji će svi biti veoma ponosni i upravo im to polazi od ruke. Učesnici su muzičkih projekata u Srbiji, a oni su im omogućili da se ozbiljnije počnu baviti svojoj muzikom. Svirke i nastupi su nešto što se podrazumijeva, a tokom šest godina postojanja benda, snimili su materijale pod nazivom “Ska vulgarismo” i “Svakidašnja žurka u mom gradu”. Trenutnu postavu benda čine Danijel Panić (vokal), Stojan Arsić (udaraljke), Petar Marinković (gitara), Nikola Cvijanović (bas gitara), Ivan Stanojević (truba), Nikola Cvetković (truba) i Marko Pajkić (bubnjevi).

PRESLUŠAJTE “MOJ GRAD”


Detroit Groove Gang_photo CB

Detroit Groove Gang

(Osijek, Zagreb, Hrvatska / Celje, Slovenija / Široki Brijeg, BiH)

Kolektiv sastavljen od članova iz Osijeka, Zgreba, Celja i Širokog Brijega, radi pod nazivom Detroit Groove Gang. Taj novonastali bend je grupa prijatelja koji imaju dugogodišnja iskustva u drugim bendovima, ali ovom prilikom žele da pod novim imenom i u drugim okolnostima vide šta znaju i umiju. Detroit Groove Gang osnovan je krajem prošle godine na temeljima jednostavnosti i suprotnosti od trenutne rock scene i produkcije. Pjesme nastaju u trenutku, a tako su i snimljene, lišene klasične produkcije i stvaranja. Nije unaprijed određeno ko šta svira i ko nosi koju ulogu, sve se mijenja iz pjesme u pjesmu i svi zajedno žive za dobar groove.

PRESLUŠAJTE “MOTOR CITY FUNK”


Disco Occulto-Foto CB

Disco Occulto

(Zagreb, Hrvatska)

Rock sastav Disco Occulto, kako za sebe kažu, “nastao je 2015. godine inicijativom svemira” i sa idejom da sviraju žestoki rock. Vremenom su dodali i disco elemente te su tako dobili zanimljiv koncept povezavši ta dva žanra. Njihova formula za uspjeh je jednostavna, “jer se sastoje od molekula i atoma koji kad se spoje, daju odličnu reakciju”. Svaki “atom” ili “molekul” je jedan član benda, a ukupno ih je četvorica. Za gitaru su zaduženi Vjeran i Darjan, koji još i pjeva, Leo je na basu, a Matko praši na bubnjevima. Želja im je, a i cilj, da zasviraju gdje god je to moguće i gdje god bi mogli postaviti svoju opremu.

PRESLUŠAJTE “GET CLOSER”


DRUM SLIKA CB

Drum

(Požega, Srbija)

Drum je grupa drugara koja stvara autorsku muziku od samog osnivanja benda. Tokom svih godina postojanja, Drum je nastupao na brojnim festivalima i klubovima širom Srbije, od kojih su neki bili veoma uspješni i dali im vjetar u leđa. Članovi benda sami komponuju pjesme, a svoj muzički pravac nazivaju šumadijsko-vizantijski rokenrol. Sastav čine Nemanja Petrović, Vojislav Simović, Uroš Vukašinović, Marko Marinković i Aleksa Perezanović, a od instrumenata koriste bas, klavijature, gitaru i bubnjeve. Velika želja im je da u svoju biografiju upišu nastup na Demofestu i u tome su uspjeli.

PRESLUŠAJTE “IZNAD NEBA”


Freedom CB

Freedom

(Podgorica, Crna Gora)

Zanimljiva priča stiže iz Podgorice gdje su tri druga nakon svršenog školovanja, života u inostranstvu i zapošljavanja, bijeg od svakodnevice pronašli u muzici. Pokrenuli su bend Freedom kao ozbiljan muzički projekat u koji ulažu sve svoje nade. Ovaj tročlani sastav čine pjevač i gitarista Rade Vukčević, bubnjar Ivan Mandić i basista Boris Đurđić, a rock su izabrali kao svoj muzički pravac. Do sad su samostalno objavili jedan EP koji sadrži četiri pjesme, “Rollin'”, “Good Times”, “Aquiver (Rather Be)” i “Hurricane”.

PRESLUŠAJTE “HURRICANE”

Prethodni članakNaredni članak