Predstavljamo takmičare: 2 Totems, Bad Mushrooms, BDfuse, Barrel Row i Brat

Do desetog Demofesta je ostalo nešto manje od mjesec dana, pa je prava prilika da se u narednom periodu upoznate sa našim takmičarima, demo bendovima koji će nastupati na dvije festivalske pozornice – Basstion i Beton bini.

Kako biste mogli na miru proučiti koji od njih je vaš favorit, u svakom članku ćemo vam predstaviti vam po pet bendova – tri sa Basstion i dva sa Beton bine. Sezonu DF 10 otvaraju:

BASSTION bina

  • 2 Totems (Kruševac, Srbija)
  • Bad Mushrooms (Zagreb, Hrvatska)
  • BDfuse (Žabalj, Srbija)

BETON bina

  • Barrel Row (Ohrid, Makedonija)
  • Brat (Užice, Srbija)

2 Totems CB

2 Totems

(Kruševac, Srbija)

Post punk dvojac 2 Totems osnovan je 2006. godine, kao logičan nastavak njihove saradnje u bendu The Scarps. Bend se bavi savremenom muzikom sa primjesama punk zvuka, a kao osnovna inspiracija im je underground scena i snažni uticaj punka. Taj zanimljivi spoj čine Marina Vešić i Zlatko Petković, koji su zajedno ostvarili mnogobrojne uspjehe, a jedan od njihovih koncerata je 2012. proglašen za koncert godine. Do sada su objavili jedan video-spot, i to za pjesmu “The Others”, kao i  umjetnički video za numeru “The Waltz”.

PRESLUŠAJTE “THE OTHERS”


Bad Mushrooms Promo CB

Bad Mushrooms

(Zagreb, Hrvatska)

Retro hard rock sastav Bad Mushrooms prvi put je zasvirao u Zagrebu prije devet godina. Ta ekipa je u početku izvodila obrade rock legendi, kao što su Led Zeppelin, Uriah Heep, Deep Purple, Bad Company, Whitesnake i sl. Vrlo brzo po osnivanju, bend je počeo radi na svojim autorskim pjesmama, a 2013. godine su objavili EP “Put do vrha” sa šest numera. Album im je pomogao da u potpunosti postanu autorski bend. Osim brojnih nastupa u ex-Yu zemljama, u svoju biografiju su upisali i mini-turneju po Engleskoj. Sastav čine Domagoj Olujić (vokal), Ivan Domaćinović (gitara), Jan Tomašević (orgulje), Vanja Indir (bas gitara) i Goran Odžaklieski (bubnjevi).

PRESLUŠAJTE “U CARSTVU DRAKOVA HRAMA”


BDfuse CB

BDfuse

(Žabalj, Srbija)

Metalcore/rapcore sastav BDfuse nastao je u Žablju, a ove godine obilježavaju pet godina postojanja. Od samog početka se bave autorskim radom, a veliki uticaj na njih su imali bendovi Limp Bizkit, Korn, P.O.D, ali i Hatebreed i Pantera. Ne tako dugo od osnivanja, bend izdaje prvi EP “Light It Up”, koji im donosi brojne nastupe, ali i novo studijsko iskustvo. Početkom 2016. godine BDfuse objavljuje prvi spot, i to za pjesmu “Ghetto Land”, a nekoliko dana nakon izbacivanja spota bend ponovo ulazi u studio i snima singl “World of Darkness”. Pjesma vrlo brzo dobija samostalno režiran spot, te nakon toga bilježe nastupe na poznatim festivalima.

PRESLUŠAJTE “WORLD OF DARKNESS”


Barrel Row CB

Barrel Row

(Ohrid, Makedonija)

Sa Ohrida nam ove godine dolazi bend Barrel Row, tročlani sastav koji čine pjevač i basista Lazar Milosheski, gitarista Viktor Jolakoski i bunjar Gjorgji Mangoski. Bend je osnovan krajem 2016. godine, a na njihovom repertoaru se najčešće nađu rock i hard rock. Kao i većina bendova, počeli su sa obradama poznatih pjesama bendova kao što su Deep Purple, AC/DC, Led Zeppelin, Queen i drugi. Samo im je mjesec dana od osnivanja trebalo da započnu rad na autorskim pjesama i sada sakupljaju materijal za svoj prvi album. Do sada su svirali samo lokalno, a cilj im je da se prošire regionalno.

PRESLUŠAJTE “DREAM OFF”


Brat CB

Brat

(Užice, Srbija)

Početkom 2014. godine, tri školska druga odlučila su pokrenuti bend. Ideja je postojala i ranije, ali tek polovinom februara se pretvorila u djelo i tada se osnova bend Brat. Vrlo brzo su podijelili uloge te je tako Ivan Radović postao pjevač benda, Nemanja Ilić i Žarko Jovanović su preuzeli uloge gitarista, a vrlo brzo su im se pridružili basista Aleksandar Tomić i bubnjar Dragan Grujić, a trenutno palice drži Žarko Basurović. Pored obrada poznatih hitova, Brat je od početka počeo sa stvaranjem autorskih pjesma. Inače, bend svira punk/hardcore u svom originalnom fazonu, i do sada ima tri demo snimka. Pjesme “Fish in Ljubish”, “Imamo li problem” i “Years Of Struggle” posvećene su njihovim prijateljima, a inspiracija je došla od milih i nemilih događaja iz njihovog okruženja.

PRESLUŠAJTE “IMAMO LI PROBLEM?!”


 

Prethodni članakNaredni članak