Pet minuta sa žirijem

Porazgovarali smo ukratko sa članovima žirija i pitali ih tri pitanja, kako bi takmičari ovogodišnjeg Demofesta znali šta ih čeka. Čitajte odgovore pažljivo i shvatite ih ozbiljno, jer na taj način možete osigurati prolaz u finale, a možda i pobjedu.

Evo ko je šta odgovorio.

DF: Šta jedan bend treba da ima kako bi pridobio Vaše simpatije i da bi pobijedio na Demofestu?

Kolja: Originalnost, dobru pjesmu i pamet.

Zdenko: Trebali bi biti iskreni i po mogućnosti duhoviti da bi pridobili moje simpatije, a da bi pobijedili to bome ne znam ni ja.

Niggor: Prvenstveno mora da bude originalan, da nije nečija kopija, da kad se popne na binu prenese energiju na pravi način kroz muziku, tj. da ima harizmu, da pjesme koje izvodi budu dobro odsvirane, s puno žara i ljubavi. A i da bi pobijedio mora da ima sve ovo što sam naveo.

Remi: Mora biti spreman iznenaditi i biti originalan. Zaista me ne zanimaju kopije kopija, scena takvih ima i previše. Demofest je pravi trenutak da iskoči netko potpuno svjež i donese neki novi zvuk koji će prepoznati svi u žiriju. Nadam se da će nam se ukusi poklopiti.

Rundek: Autentičnost.

Foto: Zlatan Lipljanac

DF: Šta ćete sve ocjenjivati kada se bend popne na binu?

Kolja: Sve ovo što sam naveo, plus uvježbanost. Naravno, važno je i da su autentični i nepretenciozni. Pretencioznost je znak nezrelosti i manjka pameti, a originalnost može biti poza, blef, varka, ako nije autentična i stvarna. Često se desi da bendovi za sebe misle da su originalni, a u stvari su samo smislili nešto drugačije, kobiva originalno, da bi zasjenili žiri i publiku, a za to nemaju stvarno uporište, temelj, u sebi. To je, onda, žalosno gledati.

Zdenko: Ukupni dojam, tekstove i muziku.

Niggor: Moje kolege iz žirija će možda imati drugačije mišljenje, ali vidjet ćemo da se ipak uskladimo oko ocjenjivanja. Naravno da ću gledati i reakciju publike. Nju smatram kao jedan dio žirija, što će nam dosta pomoći u odlučivanju.

Remi: Prednost ću dati onima koji imaju manjak treme i višak stava. Nije mi toliko bitno sviračko umijeće jer se to vježba godinama, ne očekujem da svi sviraju kao Satriani. Ramonesi su osvojili svijet s tri akorda, he, he.

Rundek: Da li su lijepo obučeni i pristojno se ponašaju.

Foto: Zlatan Lipljanac

 DF: Imate li neki savjet za takmičarske bendove, kako bi se što bolje pripremili i stali na binu bez treme?

Kolja: Uvježbanost. Moraju da budu uvježbani kao sat. To želim i svom bendu, to je univerzalno pravilo i tremu, tada, smanjujete na minimum.

Zdenko: Trema je neizbježna sa svojim dobrim i lošim stranama. Svako ko nastupa se s njom bori kak zna i umije. 

Niggor: Savjetujem im da jednostavno izađu i daju svoj maksimum. Nema potrebe da imaju tremu, ni pred žirijem ni pred publikom. Svi smo tu da se dobro zezamo i provedemo, a pobjednik, nadam se, neće biti neko ko ne bude ispunio sve kriterijume, tj. zadovoljio i žiri i publiku. U svakom slučaju svima želim puno sreće i uspjeha na predstojećem Demofestu u Banjaluci.

Remi: Ako zaista smatrate da je muzika vaš put, nema potrebe za tremom. Budite uzbuđeni, to da, ali nemojte da vas trema paralizira. Ovo je vaša prilika da zasjajite i pokažete najbolje što znate. Ako je muzika ono što radite najbolje, samo budite svoji!

Rundek: Da doma marljivo rade i vježbaju, a kad su na sceni da uživaju.

 

Prethodni članakNaredni članak