Od Demofesta do Demofesta – gdje su i šta rade prošlogodišnji pobjednici?

Na Demofest X su stigli kao demo bendovi u potrazi za svojim mjestom na regionalnoj sceni. Sa tvrđave Kastel su otišli kao pobjednici. Ali, šta stvarno znači pobijediti na najvećem festivalu demo bendova u jugoistočnoj Evropi?

Slonz, Tyger Lamb i Wolfram i te kako znaju. Da krenemo redom?

SLONZ

Ljeta 2017. su u Banjaluku došli „kao tri momka koja vjeruju u ono što rade i koja nisu spremna na kompromise i podilaženje ukusima”. Šta im je ta autentičnost zvuka i sluha donijela? Pa, kao da im nije bilo dovoljno to što su zauzeli ubjedljivo prvo mjesto, Slonz se u svoj rodni Šabac vratio i sa nagradom za najboljeg gitaristu na festivalu.

Ali, ali, ali, Demofest pravilo broj 1 glasi:

Ono što se desi na Demofestu ne ostaje na Demofestu.

To krene na turneje i osvajanje muzičke scene.

Od Beograda, preko Zagreba, pa sve do Ljubljane – Nenad, Nikola i Borivoje posljednjih godinu dana nisu mirovali, no su, kako pravim pobjednicima i dolikuje, prašili gdje god su slonzovski underground rock odsvirali. I premda momci kažu da im pobjeda nije donijela novi pritisak, priznaju da je Demofest označio potvrdu ispravnosti njihovih ideja, ali i kvaliteta.

Uz turneju po bivšoj Jugi, uspon benda je proteklih 365 dana obilježilo i iscrpno pripremanje prvog albuma, kojeg će demofesteri premijerno moći čuti treće noći festivala, u revijalnom dijelu programa. Ovaj trojac je sasvim siguran da ima kvalitetan materijal u rukama, ali to nije bio razlog da se temeljno ne pripreme za ponovni nastup na banjalučkoj tvrđavi. Jer, kako nam otkriše, baš i nemaju neku naročitu namjeru da iznevjere stručni žiri čija ocjena ih je i dovela do snimanja albuma prvenca.

TYGER LAMB

Gdje je i šta radi ovaj četveroglavi vremeplovac?

Porodili su album i već u babinama krenuli u potragu za svojim mjestom pod suncem. Kao prava „zvijer sa dušom tigra u koži jagnjeta“, ekipa je u samo dvije godine postojanja uspjela iskristalisati svoje „ja“ te to „ja“ pretočiti u album iza kojeg bi lagodno mogao da se potpiše i bend sa decenijskim iskustvom.

Pod nazivom „Born Into This”, prvenac zagrebačke četvorke u život donosi sve ono što Tyger Lamb čini jedinstvenim – psihodeličan koktel bluza, surfa, soula i daba. Upravo je taj koktel ono što je Martinu, Antonela, Brunu i Ivana lansiralo do pozicije drugoplasiranog benda na 10. Demofestu. 

Poslije poroda albuma, nije bilo odmora. Trebalo je predstaviti dijete publici.

Ukoliko, kojim čudnovatim slučajem, još niste poslušali, a potom iznova preslušavali „Born Into This“, šta tačno čekate? Imate vremena do druge večeri festivala da ispravite taj propust.

Tyger Lamb je ovog ljeta nastupio na Jarunu, a potom skoknuo do samog srce Francuske. Poslije INmusic i Europavox festivala, red je došao na Demofest. I stvarno, red je da ih ponovo čujemo.

WOLFRAM

Kako Novi Sad javlja, Wolframu se prošle godine nije mililo da mirno spava.

„Nismo postali milioneri kao Del Boj, ali jesmo bogatiji za nekoliko novih pesama, par izleta u inostranstvo i sopstveni studio za probe i snimanja, koji smo sami napravili sa još nekoliko bendova iz Novog Sada”, telegramom javlja Bane Božanić, gitarista benda.

Dobro, nije telegramom, no golubom pismonošom, ali to je manje bitno. Bitan je sadržaj poruke. Nakon što su na Demofestu X zauzeli treće mjesto, novosadskoj petorci se, biće, ostvarila ona „treća je sreća” mantra. Krenuli su stazom turnejskog života, noseći sa sobom samo kvalitetan zvuk – zvuk opisan kao „dašak prijeko potrebnog svježeg zraka na alternativnoj muzičkoj sceni Balkana”. (Ponijeli su i opremu, ne brinite.)

Maribor, Zagreb, Rijeka, Pula, Grac, Temišvar – već su označeni na Wolfram mapi zvuka, a ovog ljeta će nastupiti i u Oromu, na Malomfestivalu, te očekivano – na Demofestu. Kako u pismu stoji, ova petorka „jedva čeka da zasvira malo više od jedne pesme”.

A mi jedva čekamo da ih čujemo kako sviraju mnogo više od jedne pjesme.

Prethodni članakNaredni članak