Od Boja i lakova do Skroz kretenske akustike: Najkreativniji nazivi takmičarskih bendova

Kada su 2008. godine voditelji prvog Demofesta izgovorili riječi „a sada nastupaju Boje i lakovi“, mnogi zbunjeni pogledi su bili upereni ka bini. Bio je to, međutim, samo početak niza bendova i solista sa neobičnim imenima, koji su se tokom godina predstavljali na najvećem festivalu demo izvođača.

Na samom početku, najkreativniji su bili upravo izvođači iz Hrvatske i BiH. Iz ove dvije države su došli članovi grupe Sheitans, iz Sarajeva su stigli Rigorozni, a dočekao ih je Banjalučanin Grof Đuraz. Najviše pažnje je, ipak, što imenom, što muzičkim umijećem privukao bend koji je postao prvi pobjednik Demofesta, travnički sastav KillingJazzHardcoreBaby, koji je novinare podjednako oduševio muzikom i napatio svojim nazivom.

Tradicija je i zvanično uspostavljena naredne godine, kada su se u takmičarskom programu našli Malter ego, Memlah i Teshki zulum, dok su dozu seksepila u imenima donijeli Plastik Porno i djevojke iz grupe Vibrator u rikverc.

Treći Demofest je, ipak, donio jedan od najzanimljivijih takmičarskih spiskova. Na njemu su se našli živopisni Bolesna štenad, Lažni brkovi i Strava škola, enigmatični Inje, Neuroza i Vlasta Popić, kao i jedno Društvo sa ograničenom kreativnom odgovornošću. Ova godina je bila specifična i po tome što su svi pobjednici imali neobična imena, pa su treće mjesto zauzeli Prežderani, do drugog su dotrčali Kuriri, a prvo je zauzeo seksi zvuk benda Threesome.

Threesome

Publika četvrtog Demofesta je okusila Kriške, vidjela Kevlar bikini i pozdravila Joko Ono. Nazivom i zvukom je pažnju privukao bend Blaya DUB Playa, a u tome su još uspješniji bili pobjednici – grupa Plišani mališan.

Na festivalu se 2012. godine našla jedna Kanta, nekoliko Ljubičica i ekipa nazvana Futavci. Čast pobjednika odbranio je trećeplasirani Dede putra, tada bend, a danas istoimeni solo izvođač.

Zabava se na listu takmičara u punom sjaju vratila naredne godine. Dogodila se Fraktura mozga, desio se i Kvar, možda sve uslijed pritiska Basa i Stege. Dolazak su najavili Buco i kalašnjikovi i Jah Balebaroshi, viđene su Neke face i The Branka, a banjalučki festival je ugostio i Hadži prodane duše. Doplivale su The Swimming Pigs, četvoro muzičara iz Čačka je sviralo Za Dž, a grupa punkera iz Vinkovaca je izjavila Neću žvake ‘oću kusur.

Potom je uslijedila godina nešto standardnijih naziva, u kojoj su se istakli Robinovi Hudovi, Omladinac i Pitchwise, da bi na prošlom Demofestu takmičarski program ponovo izgledao šaroliko. Zasvirale su Besne gliste, predstavljena je Enormna blajsna, nastupili su Crni dani CERN-a, a na bini se pojavio i Dingospo Dali. U Makedoniji je pukla Brooka a u Sloveniji Gromofon, pa je grupa muzičara iz Srbije rekla Nek svira ko ‘oće. U takvoj konkurenciji, nagrade su pripale bendovima koji se zovu NordRezerve i Skroz kretenska akustika (S.K.A).

Da li će se i na devetom Demofestu nastaviti niz kreativnih imena, biće poznato već tokom juna, kada će članovi ovogodišnjeg žirija odabrati učesnike takmičarskog programa. Prema do sada viđenom, zabava će početi već objavljivanjem spiska takmičara.

Prethodni članakNaredni članak