Nikola Pejaković iz ugla člana žirija: Kad je neko kvalitetan, probija sve blokade

„Bilo je zanimljivo“, zagonetan je Nikola Kolja Pejaković na početku drugog razgovora o svom učešću na Demofestu 09, odgovarajući na pitanje o tome kako je bilo naći se u ulozi člana žirija na prošlom izdanju festivala.
Pored nastupa sa Grobovlasnicima, zakazanog za 22. jul, Kolja će i na devetom Demofestu biti dio ekipe koja ocjenjuje takmičarske sastave.

Biće to druga godina zaredom da će se svestrani umjetnik iz Banjaluke naći u ovoj ulozi na festivalu koji se održava u njegovom rodnom gradu. Prema njegovim riječima, ono što je čuo i vidio prošlog ljeta, većinom je bilo veoma kvalitetno.

„Bilo je vrlo dobrih bendova, par odličnih, a neki su zaista bili daleko od demo bendova – bili su već oformljeni, jasnog koncepta, zvuka i snažnog identiteta“, prisjeća se Pejaković.

Vrednovanje nastupa demo izvođača je i za njega bilo prilično nov zadatak, ali se u njemu snašao odlično. Žiri je odlučio da nagradi sastave Nord, Rezerve i S.K.A, a Kolja tvrdi da nije bilo teško staviti lične afinitete po strani i posmatrati svaki bend potpuno objektivno.

„Volim ono što volim, ali kad je neko kvalitetan, nije važno u kom žanru i stilu je. Probija sve blokade i čovjek mora da im prizna originalnost i trud – kvalitet“, jasan je poznati muzičar, glumac, scenarista i režiser.

Članovi ovogodišnjeg žirija su dio posla već obavili, biranjem 34 takmičarske grupe između 467 prijavljenih, ali ih najteži zadatak tek očekuje. Upitan za savjet koji može da pruži bendovima koji će nastupiti na velikoj bini Demofesta, Pejaković nije imao dilema.

„Neka budu svoji i neka sviraju bez ikakvih kompromisa i straha. Dobra pjesma, uvježbanost i originalnost jedini se boduju. Foliranje i podilaženje trendovima neće ih daleko odvesti. Ne samo na Demofestu, nego inače, u životu“, poručuje on.

A za kraj, otkriva i kako bi se na Demofestu proveo Nikola Pejaković sa početaka svoje muzičke karijere, da je kojim slučajem i sam bio takmičar.

„Ne bi prošao. Bio bi samo jedan zanimljiv pokušaj“, iskren je Kolja.

On je ranije govorio i o nastupu Kolje i Grobovlasnika u revijalnom programu festivala, prvom Pejakovićevom koncertu u njegovom rodnom gradu.

Prethodni članakNaredni članak