Nikola Kolja Pejaković: Ja sam muzičar koji ponekad glumi

Glumac, scenarista, režiser, slikar. Sve su to zanimanja koja mu se mogu pripisati, ali on za sebe kaže da je prije svega – muzičar. Nikola Kolja Pejaković, rođen u Banjaluci, druge večeri devetog Demofesta će sa svojim bendom Grobovlasnici prvi put nastupiti u svom rodnom gradu.

Banjalučki dio Demofest publike bio je oduševljen ovom viješću. Pejaković, čini se, dijeli emocije svojih sugrađana, pred koje će izaći iste večeri kada i The Sisters of Mercy te Rezerve.

DF: Da li ste i Vi posebno uzbuđeni u susret 22. julu ili će Vam svirka na poznatom mjestu, u stvari, biti lagodnija nego druge?

Pejaković: Postoji i jedno i drugo, i nervoza i radost što sviramo na Kastelu. Najteže je svirati tamo gdje te dobro znaju, pred rodbinom i prijateljima iz mladosti. S druge strane, osjećamo podršku publike i vjerujemo da će to biti koncert koji ćemo pamtiti.

DF: Da li već imate u planu setlistu koju će Demofest publika moći da čuje?

Pejaković: Još se formira, jer imamo neke nove pjesme koje pokušavamo da uključimo u svirku, ali ima i dosta pjesama sa već objavljenih albuma koje bismo htjeli da prvi put odsviramo uživo.

DF: Svirali ste u sličnim ambijentima, ali i u manjim, zatvorenim prostorima. Da li su Vam draži koncerti na otvorenom, pred većim brojem ljudi, ili intimnije svirke?

Pejaković: Volim manje prostore, odnos sa publikom je intimniji. Međutim, ako ćemo pravo, ništa ne može da zamijeni veliku scenu i prostor koji puca ispred – publika i čitav ugođaj ne mogu se porediti sa klubom. Veće je uzbuđenje.

Kolja i Grobovlasnici foto Nebojsa Babic2 (Large) (2)

DF: Vaš ulazak u svijet autorske muzike je bio drugačiji od puta kojim idu Demofest takmičari, jer ste prethodno stvorili ime u filmskoj i pozorišnoj umjetnosti. Da li je ta startna pozicija olakšala stvari ili pred Vas stavila drugačije prepreke?

Pejaković: Olakšava, donekle. Ja se muzikom bavim čitav život, pravio sam pjesme i svirao po cijeli dan i prije akademije i prije studija. Danas, kako god okreneš, za nekog ću biti glumac koji je počeo da pjeva. U mojoj glavi je obrnuto. Ja sam muzičar koji, igrom slučaja, ponekad glumi. Ipak, moja veza sa filmom i pozorištem je profesionalna i duboka, muzika je dugo bila dio intime. Vjerujem da se svaki posao može raditi samo tako – duboko iskreno i profesionalno.

DF: Sada su iza Vas već tri albuma, uz sebe imate bend sastavljen od iskusnih muzičara i koncertno ste aktivni. Može li se reći da ste se napokon „odomaćili“ i na muzičkoj sceni?

Pejaković: Tako je.

DF: Ipak, u jednom intervjuu ste rekli da je scenario polje u kojem smatrate da možete da date najviše. Trenutno ste angažovani na filmu „Meso“, koji se takođe snima u Banjaluci, i to prema Vašem scenariju. Kako ovaj projekat teče i šta gledaoci mogu da očekuju?

Pejaković: Od scenarija, filma, pozorišta – živim. Od muzike – još ne. Ali, nadam se da će se to polako mijenjati. Snimanje protiče u naboljem redu i iskoristio bih ovu priliku da javno pohvalim ekipu i sve ljude koji rade na ovom projektu. Bila bi šteta da se, nakon ovog snimanja, opet godinama čeka na neki novi filmski posao. Nadam se da će publika širom Balkana gledati dobro skrojenu i napravljenu seriju i film, da će nepostojeća filmska indrustrija Republike Srpske pokazati da nije mrtva i da ove ljude, mlade i obrazovane, tek čekaju poslovi.

DF: Kada završe snimanje i koncertna sezona, kakvi su dalji planovi Kolje i Grobovlasnika?

Pejaković: Novi album, par spotova i svirke. Ekskluzivno, za Demofest press: snimili smo dvije nove pjesme i čekamo pogodan trenutak da ih objavimo. One će ući i na četvrti album.

Prethodni članakNaredni članak