Mando Diao je švedska rock grupa nastala 1995. godine. Svoj prvi album „Bring ‘Em In“ objavili su 2002. godine i postali jedna od najpopularnijih muzičkih grupa u Skandinaviji, Japanu i širom Evrope, a najveći uspjeh donio im je album „Give Me Fire“ (2009).

Mando Diao je počeo da nastupa u klubovima u rodnom gradu Borlengeu 1999. godine. Jedan lokalni kolumnista opisao ih je kao „najbolji bend bez ugovora koji je on ikada vidio“. Uskoro je grupa potpisala svoj prvi ugovor sa izdavačkom kućom EMI. Njihov debi album je dostigao peto mjesto na listi najboljih albuma u Švedskoj, a Mando Diao je pohvaljen od strane mnogih kritičara kao jedan od najboljih novih bendova današnjice.

Drugi album su izdali 2004. godine, a u njegovom stvaranju je učestvovao i Mats Björke, kao novi klavijaturista. „Hurricane Bar“ se našao na šestoj poziciji liste albuma u Švedskoj, kao i na 18. i 25. mjestu na listama u Njemačkoj, odnosno Austriji, a proglašen je i jednim od najboljih 100 albuma u 2005. godini od strane internet stranice Amazon.

Album „Never Seen the Light of Day“ sniman je tokom svjetske turneje 2007. godine. Te godine je Mando Diao nastupio na Live Earth koncertu u Hamburgu. Za to vrijeme, „Never Seen the Light of Day“ je postigao veliki uspjeh na muzičkim listama, iako su singlovi sa samog albuma prošli prilično nezapaženo.

Svoj peti album snimali su tokom cijele 2008. i početkom 2009. godine. „Give Me Fire“ je objavljen 13. februara 2009, a kritika, ali i sami članovi benda, smatraju ga svojim najboljim do sada. Izdali su još dva studijska albuma, i to „Infruset“ (2012) i „Ælita“ (2014).