„Male laži“ benda Svemir prerastaju u veliki hit

Finalisti sedmog Demofesta, bend Svemir, objavili su novi singl, naziva „Male laži“. Pored ove stvari, vrijedni Zagrepčani su tokom albuma predstavili još dvije pjesme, a sve one će se naći na novom albumu.

Svemir je odlučio da svoj sljedeći materijal predstavlja dio po dio, putem YouTube platforme i bez mnogo pompe. Međutim, „Male laži“ su im malo pokvarile plan, jer su postale toliko velike da su se spontano zavrtjele na online i radijskim top listama, i tako na neki način primorale autore da ovu pjesmu i zvanično proglase singlom.

Nakon lagane „Iz daljine“ i razigrane „Zmajev dah“, „Male laži“, treća objelodanjena stvar, donijela je malo drugačiji pristup. Iako je u pitanju podjednako emotivna pjesma, galopirajuća ritam sekcija i opipljiva gorčina u glasu Zvonke Obajdin izdvojili su je u odnosu na prethodne, a to je privuklo pažnju muzičke javnosti.

Snimanje, mix i mastering ovog materijala obavili su Mark Mrakovčić i Dražen Gavrilović u Pod.room studiju, a nakon „Malih laži“, Svemir je objavio još dvije numere – „Dunjinu pjesmu“, za koju je inspiracija bio Lou Reed, te „Kasno“, koja je ugledala svjetlost dana nakon šest godina čekanja. Tako je slušaocima sada na YouTube kanalu benda dostupno već pola dolazećeg albuma.

Svemir je nastao 2011. godine, kao duet, ali ubrzo nakon izdavanja prvog materijala prerasta u četvoročlani americana sastav. Tokom 2014. godine, u ovoj postavi objavljuju novi album, te se prijavljuju za učešće na Demofestu, gdje stižu sve do finala takmičarskog programa.

Prethodni članakNaredni članak