M.O.R.T. je „Na cesti“ pronašao realni svijet i svoj novi hit

„Propalice, varalice, ulični svirači,

Kradljivci, fejkeri, hašiša pušači…“

Oni su samo neki od živopisnih osoba koje na svojim putovanjima susreću članovi benda M.O.R.T, i upravo njima posvetili su pjesmu „Na cesti“. Stvar koja je nazavana po knjizi koju je napisao Jack Kerouac odabrana je za treći singl sa albuma „Tužna kocka“.

„Pjesma je napisana u momentu tjeskobe, negdje na cestama Balkana. Govori o onoj nelijepoj i opasnoj strani konstantnog putovanja. O polusvijetu, zapravo o pravom i realnom svijetu. Svi likovi nabrojeni u pjesmi su likovi koje susrećemo, ali ti likovi smo i mi sami ili ono što bismo mogli postati u ovom prevrtljivom i opasnom svijetu koji punom brzinom vozi ka ludilu“, objasnio je odabir John, pjevač grupe.

Četiri prijatelja sa vjetrom u kosi su tako svoje iskustvo, prikupljeno na mnogim drumovima okruženja, prenijela u pjesmu, koja je istovremeno sumorna i optimistična, i izuzetno snažna – kombinacija kakva je već postala jedno od M.O.R.T-ovih obilježja.

Prije ovog singla, sa albuma su izdvojene stvari „Plamen što kriješ“ i „Volim“, pomoću kojih je bend ponovo zavladao top listama širom regije.

Na svoje veliko muzičko i životno putovanje, M.O.R.T. je krenuo sa Demofesta. Bend je 2013. godine pobijedio u takmičarskom programu najvećeg revijalnog festivala demo izvođača, te kao nagradu dobio objavljivanje svog prvog albuma, nakon čega su odmah stekli status novih zvijezda domaće rock scene.

Prethodni članakNaredni članak