Kako (i zašto) M.O.R.T. postaje koncertni rock broj jedan

Zbog onih samo nekoliko ranijih nastupa sinjske rock grupe M.O.R.T. u BiH i očekivanja da bi se sad već mogli češće pojavljivati u ovim krajevima, odgovor na pitanje iz naslova potražili smo u izvještajima s njihovog zagrebačkog koncerta, 23. marta.

M.O.R.T. se još 2012. uvrstio među nagrađene na festivalu Farsa u Čapljini, pa godinu poslije pobijedio na Demofestu, što je zaintrigiralo publiku i neke organizatore koncerata u BiH, ali tada još ne u tolikoj mjeri da bi intenzivnije pohodili ove krajeve.

Prvi put u Sarajevu su svirali u proljeće 2015. u klubu Kaktus, promovišući album ‘Odjel za žešće’, sa hit pjesmom ”Meni se skače”, koja je bila vrlo zapažena u radijskom prostoru Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije pojavili su se i u Zenici. Oba nastupa prošla su jednako – uz ludo otkačeni i sve-dam-od sebe M.O.R.T. i više nego skromnu posjetu.

Drugi album M.O.R.T.-a “Tužna kocka” donosi drugu priču.

Koncert, međutim, koji je bend imao prije dvije večeri u zagrebačkom Vintage Industrial Baru sigurno će imati veliki odjek u širem okruženju i biti temelj povećanog zanimanja publike (i koncertnih menadžera) u svim okolnim zemljama.

Novinar portala Muzika.hr, Dino Brumec, tvrdi da to može biti ‘skoro događaj godine’, jer jedan od najboljih hrvatskih live bendova odsvira bolje od očekivanja, a prije toga predgrupa (Garage in July) rasturi težak blues.

Juraj Belošević za Soundguardian jednako je oduševljen i bilježi: John je spreman pjevati u svim pozama, pa tako i sjedeći na ramenima nekoga iz publike jer… zašto ne? Nema granica, nema pravila, samo rock. Prljav, direktan i neapologetski rock.

Poseban trenutak (a za M.O.R.T. i njegovo viđenje rock and rolla slikovit) dogodio se na kraju koncerta, kada je pola publike stiglo na pozornicu i napravilo nešto što je i John rekao da će pamtiti do kraja života, jer je svako ko je mogao pjevao je što je htio, a pjesma je, ionako odlična po sebi (”Buka u glavi”), bila trenutak večeri.

Dovoljna ilustracija ove noći je nekoliko izabranih fotografija (Ana Miljanić, Roberto Pavić) i video insert Martina Lenadra. Dovoljna da sad s nestrpljenjem čekamo M.O.R.T. na ozbiljnoj klupskoj turneji po cijelom regionu.

Izvor: www.glas.ba

Prethodni članakNaredni članak