Juče je danas i Kdžo: Beogradski indie rockeri i banjalučki hip hop “iz garaže”

Dok nam beogradska četvorka Juče je sutra donosi gitarski indie zvuk tipičan za noviji rock izražaj, sa domaćeg terena stiže hip hop ekipa Kdžo, a oslanjaju se na “staru školu” koja naginje slavnom zvuku sa zapadne obale, koji je proslavio rap muziku širom svijeta.


 JUČE JE DANAS (Beograd, Srbija)

Beogradski bend Juče je danas nastao je krajem 2011. godine, gaji zvuk na tragu indie rocka, a formirali su ga Ana Maria Gašpar (vokal) i Nemanja Velimirović (gitara) zajedno sa Miletom Miladinovićem (bubanj). Do kraja 2012. godine bend Juče je danas napravio i album, ali bend nakon toga nije bio aktivan sve do septembra 2014. godine. Te jeseni, Nemanja i Ana Maria počinju da rade sa Živkom Grčićem (bubanj) i Gojkom Krulj (bas gitara) i u decembru nastupaju na Bunt Rock Masters festivalu, sa kojima Demofest ima saradnju, a prolaze u četvrtfinale.


KDŽO (Banjaluka, BiH)

Hip hop sastav Kdžo je nastao jednog junskog jutra 2011. godine, kada su sadašnji članovi počeli izvrtati riječi svega što su vidjeli oko sebe, pa je tako i sam bend dobio naziv. Grupu su osnovali Sladan Marjanović Face i Željko Žilić Žila, a spaja ih zajednička ideja i zvuk koji predstavlja pravu hip hop notu – “stari” zvuk sa primjesama novog talasa West Coast scene. Pjesme govore o svakodnevnici dva “prosječna lika” iz grada koji šetaju naseljem sa idejom da može bolje, ali “njima je i ovako super”. “Zvuk iz garaže, pravi rap – onaj koji mi reperi volimo”, kažu Kdžo.

 

Prethodni članakNaredni članak