Jer sve počinje i završava sa žirijem

Tri festivalska dana i večeri su već neko vrijeme iza nas, predstavili smo finaliste i pobjednike, ali Demofest ne završava dok se priča ne zaokruži na pravi način. Žiri je imao glavnu riječ na početku i tokom takmičenja, pa im tako sada pripada čast da imaju i završnu riječ, te njihovim izjavama završavamo ciklus priča o jedanaestom Demofestu.

Zanimalo nas je da li su bendovi ispunili očekivanja i opravdali povjerenje da baš oni nastupe na ovogodišnjem Demofestu, od tolikog broja prijavljenih bendova, kao i da li su zadovoljni izborom pobjednika.

”Mislim da je bila jaka konkurencija, bilo je dosta zanimljivih bendova i ambicioznih nastupa. Neki bendovi su bolji na snimku, a neki uživo. Moj favoriti su bili bend Fire in Cairo, ali, u finalu, odličnom pjesmom i nastupom, nadvisio ih je Sergio. Mislim da je momak sa tastaturom zasluženo pobijedio. Muzikalno, pametno, novo, svježe; radikalno, a i klasično koliko treba. Vidi sa da je naslušan muzike i vrlo precizno je zaokružio svoj muzički stil i koncept. On je u muzici sasvim, bez ostatka, i to se mora nagraditi”, naglasio je Kolja.

”Iako nekih mojih favorita nije bilo među tih trideset, bendovi su opravdali povjerenje. Svi su mi se činili bolji uživo i jako mi je drago zbog toga. Stvarna muzikalnost i posvećenost se osjećaju prvenstveno u direktnom odnosu sa publikom. Moram ipak reći, da mi je nedostajalo hrabrijeg istraživanja novih formi”, kratko je dodao Rundek.

Niggor je bio oduševljen nastupima bendova: ”To je bilo za očekivati, jer smo se stvarno potrudili da izaberemo najbolje od tolikog broja prijavljenih. Po meni je nastup uživo uvijek bolji nego studijski snimak, jer uživo možeš da ispoljiš svu svoju energiju, dok si u studiju  sputan. Izbori bendova su ok, mada nije bilo nekolicine koje sam ja izabrao, ali opet sam se iznenadio, da eto, bend koji nisam uzeo u uži izbor pobijedi na Demofestu. ”Prvobitne prijave bile su sulude”, iskreno je izjavila Remi: ”Toliko je bendova poslalo svoje materijale da sam u jednom trenutku mislila kako će pronaći pobjednika biti ”nemoguća misija”. Srećom, detaljnim preslušavanjem, odvojili su mi se neki koji zaista imaju posebne kvalitete. To bih htjela jako naglasiti – mislim da su svi bendovi, koji su nastupili u Banja Luci, zaista bendovi s potencijalom. U krajnju ruku, to su hrabri bendovi – pobijedili su tremu i nelagodu, probili led i sada u svom šeširu imaju iskustvo sviranja na velikoj pozornici, pred velikom publikom. To je nezamjenjivo! Moram biti iskrena – emocionalno sam se vezala uz neke bendove za koje sam očekivala da će ”razvaliti” na pozornici, a onda se to nije dogodilo. Neke od mojih favorita pojela je trema. No, ništa zato, imaju vremena i prostora nadoknaditi i naučiti. Ni Elemental nije sve savladao u prvih godinu dana od okupljanja benda, štoviše. Iskustvo na pozornici gradi se iz svirke u svirku. Generalno gledajući, većina bendova je sjajno vladala situacijom. Čak bih rekla da neki koji mi nisu ”upali u uho” kad sam ih preslušavala doma, bili tako dobri uživo da sam im davala najviše bodove! Mislim da je finalni poredak sjajno opisao naše zajedničke ukuse, kao žirija. Imali smo dosta žustre rasprave nakon svake večeri, ali smo se uvijek uspjeli dogovoriti. Svatko je glasovao prema svojoj savjesti, bez ustupaka. Pobjednici – Sergio Lounge – je bend pred kojim stoji velika regionalna i internacionalna karijera. Oduševili su me i izbili iz cipela. Dokaz su koliko je talentiranih muzičara na području bivše Juge!” Pošto smo načeli tu temu, bio je red da malo detaljnije otkrijemo kako je tekao proces glasanja i za kraj, naravno, da saznamo njihov ukupan utisak sa Demofesta.

”Rad žirija je tekao glatko. Sve odluke su bile jednoglasne”, jasan je bio Kolja: ”Meni je ovogodišnji Demofest bio najbolji otkad sam u žiriju i iz blizine pratim festival. Opuštena atmosfera, dobri demo bendovi i sjajan izbor revijalnih grupa. Sve čestitke organizaciji.”

”Bili smo uglavnom prilično složni u ocjenama”, potvrdio je Rundek: ”Mislim da je Demofest vrlo smislena manifestacija. Srdačno i srčano organizirana i realizirana.”

”Dogovarali smo se uvijek, mada je bilo malih nesuglasica, što je normalno, jer ukusi su različiti, a na kraju je pobijedio bend kog smo u prvom krugu htjeli da izbacimo, ali smo mu ipak pružili šansu, jer smo uvidjeli da je imao tehničkih problema sa opremom”, dodao je Niggor, pa nastavio: ”Šta drugo da kažem za Demofest nego sve najbolje. Sjajna organizacija, domaćini kakvi se samo mogu poželjeti i nadam se da ćete i sljedećih godina održati taj pozitivni duh i energiju. Bila mi je privilegija i čast što ste me pozvali i što sam proveo 3 nezaboravna dana sa vama u Banjaluci.” ”Nakon svake večeri bismo se okupili i komentirali bendove, no na kraju je svatko od nas glasao prema vlastitom osjećaju. Mislim da je tako najpravednije. Nitko nikome nije podilazio. Poštovali smo tuđi ukus, ali ipak, svatko od nas je pozvan u žiri upravo zbog svog specifičnog šmeka prema muzici. Ja sam pazila na izvedbu, na scenski nastup, na samouvjerenost svirača, na tehniku instrumentalista… Čak sam nekim bendovima, kad sam ih vidjela ”izvan konteksta natjecanja” pristupila i rekla na što trebaju pripaziti kada opet nastupe. Što se tiče finala, tu smo zaista bez ikakvih kalkulacija davali svoje glasove. Mislim da je zaista pobijedio najbolji bend. Banja Luka je moja sigurna luka, osjećam se kao da sam kod kuće. Na dan finala, meditirala sam pokraj Vrbasa i baš uživala, bila sam jako sretna što sam dijelom Demofest iskustva. Organizacija je bila besprijekorna – to sam i rekla organizatorima, ali moram stalno ponavljati jer želim da znaju da su sjajni!! Istina, imaju već puno godina prakse, ali svejedno… Za kompliment uvijek ima mjesta, pogotovo kad dolazi iz srca. Viđala sam razne festivale, bila mnogo puta u raznim žirijima, ali ovo iskustvo na Demofestu mi je zaista najdraže”, za kraj nam je ispričala Remi.

Žiri jedanaestog Demofesta činili su: Brankica Janković, Zdenko Franjić, Mirela Priselac Remi, Darko Rundek, Nikola Pejaković Kolja i Igor Lazić Niggor. Budite nam dobro do dvanaestog Demofesta i ne zaboravite da pratite rad bendova koje ste upoznali ove godine.

Prethodni članakNaredni članak