GORAN DAKIĆ: Demofest nije moj festival

Demofest nije moj festival. Ako se ne varam, a ne varam se, nisam bio ni na jednom. To nije moja šolja muzičkog čaja i tu sva priča staje. Ali, ove rečenice ionako nisu o tome. Prije nekoliko mjeseci čaršijom se pronijela vijest da bi Demofest mogao biti ugašen, jer para nema. A ako ne ugašen, onda svakako „prolongiran“, kako bi izvoljele reći ovdašnje političke nepogode. To se, dabome, nije desilo, ali će se bojazan vjerovatno preliti u narednu godinu, pa u godinu nakon nje i tako dok je svijeta i budžeta…

Demofest, kako rekoh, nije moj festival, ali znam desetine onih do čijeg mišljenja držim i kojima je svaki stejdž ovog festivala važan koliko je meni važna ravnica i Karanoviću kontekst, a to već govori dovoljno o tome. Žao mi je što nisam slušao Stefanovskog, žao mi je što nisam slušao Kirila, žao mi je što nisam slušao pervertita iz Bitangi i princeza (njihovu muziku sam, shame on me, ionako kasno otkrio). Oni kojima vjerujem licitiraju i sa ostalim imenima. Za neka sam čuo, za neka baš i nisam, ali to zaista nije bitno.

Trista je hiljada razloga zbog kojih Demofest treba Banjoj Luci, baš kao što postoji četristo hiljada razloga zašto joj, recimo, ne treba ovakav Kočićev zbor. Plašim se nečije umišljenosti koja je, nesposobna da razmišlja, uvjerila samu sebe u božanski karakter vlastitoga stava. Takva umišljenost ne trpi drugačije, a drugačije se u ovom slučaju manifestuje kao bolje. Drugačije, rezonuju lokalni mudraci, ruši ustaljeni poredak u kojem je već viđeno jedini imperativ. Drugačije je neophodno, ali pod uslovom da nije vulgarno i jeftino.

Ovakva uopštavanja su neminovna kada se piše o nečemu što nije dio iskustva. A opet – da li je pošteno ćutati na mogućnost da se jedan ovakav festival ugasi? Naravno da nije, a i obećao sam Brankici nekoliko riječi podrške, ako to zaista može nečemu da doprinese. Možda se ove godine spustim do Kastela, da vidim i ja konačno tu elegantnu festivalsku gospođicu… Ali, ako se to ne desi, a ovogodišnja predviđanja se pomjere za narednu godinu, svečano se zaklinjem, danas, kada ne postajem ništa više nego što sam bio juče i ništa manje nego što ću biti sutra, da ću tastaturom kidati džigere svakome kome na um padne da Demofest proglasi nepotrebnim.

Izvor: Bosonoga

Prethodni članakNaredni članak