Goblini: Pesma „Ima nas” je prevazišla i bend i nas kao stvaraoce

Ove godine na Demofest stižu Goblini, koji gotovo tri decenije oduševljavaju fanove svojom energijom. Stižu nam za tačno tri dana, a do tada pročitajte o čemu smo to razgovarali sa njima.

DF: Možda teško pitanje, ali na koji album ste najviše ponosni?

Goblini: Pa, svakako da je Re Contra naš najzreliji album, meni lično i najdraži, ali najponosniji sam na Robu s greškom, zbog teških uslova u kojima je album nastajao.

DF: Smatrate li da je neka vaša pjesma prevazišla sve što ste do sada uradili?

Goblini: To je pesma Ima Nas, koja je prevazišla i bend i nas kao stvaraoce, i postala pesma koja će sledeći put, kada ponovo izađemo na ulice, biti pesma koja se peva iz sveg glasa.

DF: Prošlo je 26 godina od kako ste oformili bend, a još uvijek na nastupima imate pravu punk energiju. Kako uspijevate, da li vam je to jednostavno u krvi?

Goblini: Naša želja da budemo zajedno i da sviramo, ljudima koji dolaze na naše koncerte znači mnogo, kao i njihova energija nama. Desi se jedna prelepa stvar, i nama na bini i njima u publici. A, da li je to punk ili nešto drugo, zar je i bitno?

DF: Sjećate li se svojih početaka? Ima li suštinske razlike između tadašnje i sadašnje scene na našim prostorima?

Goblini: Pa, ne velike. Svakako da mi, kao i oni pre nas i posle nas, žele istu stvar – da se bave muzikom i da kažu ono što misle. Naravno da svako vreme nosi svoje i da nikad ne može isto.

DF: Reklo bi se da nam istinski duh punka nikada nije bio potrebniji nego sada, a sa druge strane kao da ga nikada manje nije bilo. Ima li novih nada?

Goblini: Ima, samo novinari treba da im daju više prostora.

DF: Pratite li alternativnu scenu u regionu i da li se neki bend izdvaja svojom energijom i potencijalom?

Goblini: Nažalost, vrlo malo, ali svakako u koji god grad da dođemo ili na festival, uvek ima bar jedan bend koji je dobar.

Foto: Marko Ristić, Zamrznuti tonovi

DF: Na jednom vašem koncertu u Banjaluci, mogli smo prisustvovati veoma neobičnom događaju. Čak dva momka su, nezavisno jedan od drugog, zaproslili svoje djevojke uz vašu pomoć. Da li vas je to šokiralo i postoji li nešto neobičnije što se desilo na nekom od vaših nastupa?

Goblini: Pa, mislim da ne postoji. Kad se to desilo bili smo prijatno iznenađeni.

DF: Radite li na novom materijalu?

Goblini: Da, ako nekako uspemo da otmemo od vremena i obaveza. Rekao bih da smo tu negde pred kraj, al s obzirom na nemogućnost planiranja našeg slobodnog vremena, ne znamo kada ćemo završiti.

DF: Smatrate li da Demofest može značajno da pomogne vraćanju muzičke scene u život?

Goblini: Mislim da da, jer sam rekao poslednji put kad sam bio u Banjaluci, na konferenciji za štampu, da je predivna stvar što se neki bendovi koji su bili u takmičarskom delu vraćaju nakon nekoliko godina kao ozbiljni bendovi na revijalni deo.

DF: Da li ste nam spremili nešto posebno za nastup 21. jula?

Goblini: Uobičajena set lista Goblina, puno energije i horsko pevanje.

 

Naslovna: Marko Ristić, Zamrznuti tonovi 

Prethodni članakNaredni članak