„Gdje svirati u regionu?“: Radionica koja ruši predrasude i otkriva tajne muzičke scene

Osim zabave i umjetnosti, u dnevnom programu devetog Demofesta ima mjesta i za edukativne radionice, namijenjene prvenstveno mladim muzičarima, ali i svima drugima koji žele da upoznaju rock scenu iznutra.

Naravno, u pitanju će biti nesvakidašnja edukacija, tačnije, multimedijalna radionica „Gdje svirati u regionu?“, koja će se održati u petak, 22. jula, u 14 časova, u banjalučkom Domu omladine.

Nju će voditi Dragan Vuković, iskusni televizijski i radijski urednik, muzički promoter, DJ i autor knjige „Enciklopedija domaćih duo bendova“. On će posjetioce povesti u putovanje regijom, tokom kojeg će otkriti mnoge insajderske informacije o prilikama za svirke i koncerte.

„Najveći problem pri dogovaranju koncerta predstavlja nepoznavanje klupskih pravila, tj. pitanja kako su klubovi organizirani, kako se finansiraju, koji muzički stilovi odgovaraju klubovima, koliko unaprijed treba poslati koncertnu ponudu. Isto vrijedi i za festivale“, smatra Vuković.

Zbog toga je odlučio da upozna mlade muzičare sa odgovorima na sva ova, ali i brojna druga pitanja, kako bi saznali za sve mogućnosti koje im se nude i korake koje je neophodno preduzeti kako bi ih iskoristili. Pored toga, tokom radionice će biti govora i o drugim zanimljivim temama.

„Osim davanja uputa gdje svirati i kome se obratiti za koncerte, čućete pregršt zanimljivih priča o tome zašto skoro svako selo i grad u Sloveniji ima muzički klub ili festival. Čućete priče o organizaciji ’Pohorski Bataljon’, mreži slovenskih alternativnih klubova, o Damiru iz Podgorice koji ispoštuje sve dogovore vezano za koncerte te o punkerskom filmsko-muzičkom festivalu na kojem gostuju, tj. gostovale su velike filmske face kao što je pokojni Christopher Lee“, dodaje Vuković.

Sve to obećava neuobičajeno i krajnje interesantno putovanje bivšom Jugoslavijom, tokom kojeg će biti predstavljen najmanje poznati dio muzičke scene.

„Rušićemo predrasude te turistički i multimedijalno zaploviti u dešavanja na prostoru ex YU. Olovka i papir su obavezni za praćenje ove radionice“, poručuje Vuković pred dolazak na Demofest.

Prethodni članakNaredni članak