Gdje su i šta rade bendovi koji su bili na tronu devetog Demofesta?

Pripreme za deseto, jubilarno izdanje najvećeg regionalnog festivala za demo bendove je u punom jeku, a prijave za takmičarski program završile su sinoć u ponoć. Revijalni program je skoro u potpunosti poznat, te tako sa nestrpljenjem čekamo 20. jul kada će tvrđava Kastel postati mjesto na kojem će se spojiti bendovi željni rada i iskusni revijalci voljni prenijeti znanje na mlađe kolege.

Dobra strana Demofesta je što jedne godine budete takmičar, a već sljedeće na istom tom mjestu promovišete album koji ste dobili kao nagradu festivala. Čak ne morate ni pobijediti, ali ako ste radili, snimali, nastupali i pokazali želju za napredovanjem, festival će vas velikodušno pozvati u revijalni program.

Prošlogodišnji pobjednici, bend Seine, radi punom parom na novom materijalu koji će Demofest publika čuti 22. jula na tvrđavi Kastel, a kažu da im je to iskustvo mnogo pomoglo da postanu vidljiviji na regionalnoj muzičkoj sceni.

„Jako smo aktivni, snimili smo album, miksamo ga i dosta sviramo. Bili smo na europskoj turneji u oktobru, sad idemo na mini turneju po Balkanu, a uz to sviramo još i vikendima. Tako da smo baš zaposleni i to je super“, rekao je Ivan Ščapec, frontmen benda Seine.

On je naglasio da pobjeda na Demofestu djelimično otvara vrata, ali je najviše na bendu koliko će se iskoristiti tom prilikom. U istom, stvaralačkom raspoloženju je i drugoplasirani bend Degeneza koji trenutno svira, nastupa i stvara novu autorsku muziku. Nedavno su završili snimanje albuma koji je sada u postprodukciji i trebao bi uskoro ugledati svjetlost dana.

„Mislim da smo postali vidljiviji na mapi, zahvaljujući Demofestu. Bez obzira na ishod, to je jako lepo iskustvo za nas, i dosta je uticalo na našu prepoznatljivost na sceni, mada, ima tu još mnogo posla da se uradi sa naše strane da bi stvarno bili zvučno ime. Trenutno u pIanu imamo neke svirke, onda postprodukciju i posle promociju materijala, te spotovi i nove pesme“, navode članovi grupe.

Bend Letarg, koji je prošle godine osvojio treće mjesto na Demofestu, takođe, stvara novi zvuk koji iz Koprivnice šalju direktno u London gdje će biti odrađen mastering.

„Trenutno smo u fazi izrade našeg prvog dugosvirajućeg albuma. Vrlo skoro šaljemo već gotov mix u London na mastering. Isto tako, dogovaramo snimanje Letargovog prvog video-spota. Naime, veliku većinu navedenog pokrila je nagrada koju smo osvojili na Demofestu. Jako smo sretni što su i neki izdavači zainteresirani da izdaju Letargov materijal. Plan nam je izdati prvi dugosvirajući LP s jednim vrlo jakim singlom. Osim toga, već smo dogovorili da se taj singl nađe na kompilaciji jednog indie izdavača“, ponosno se pohvalila ekipa benda Letarg.

Vrijeme do 20. jula i početka desetog Demofesta će brzo proletjeti, baš kao što su i dva mjeseca koliko je konkurs bio otvoren. Koji bendovi će nastupiti na festivalu biće poznato 1.juna, a nama ostaje da zajedno čekamo sedmi mjesec i tu veliku rođendansku žurku koju vam spremamo.

Prethodni članakNaredni članak