„Gašenje“ benda Garage in July

Slušali smo ih 2014. godine na sedmom Demofestu, a sada ćemo ih gledati u filmu „Gašenje“.

„Gašenje“ je kratki film koji je nastao kao plod saradnje između mladog Swamp ‘n’ Roll benda Garage in July i Anđela Jurkasa. Anđelo potpisuje scenario i režiju, a bend pjesmu „Sebe ugasiti blues“.

Stvaranje ovog filma bio je izazov tehničkoj ekipi i samim glumicama. Nakon iscrpnih proba, sve je snimljeno u jednom potezu iz ruke. U filmu se, kao jedine uloge, pojavljuju Dea Maria Računica i Gordana Džepina. Ovo je svojevrsna Anđelova posveta filmu „Fight Club“, Davida Finchera. Snimatelj i montažer filma je Robert Ferenc.

U filmu prevladava mračna atmosfera ispunjena motivima voajerizma. Glumice rade ono što većina želi vidjeti, konstantno održavajući napetost,  ali ipak ne idu do kraja. Ideja filma je da sami zaključimo ko ili šta se tu gasi? Reditelj želi pokazati šta se sve može dogoditi kad tehnologija zavlada ljudskim željama i potrebama. Tehnologija brzo napreduje, a nju ne prati razvoj ljudske svijesti.  Tako je pjesma „Sebe ugasiti blues“ sušta suprotnost onoga što vidimo na ekranu, a i u našoj svakodnevici.

„Gašenje“ ujedno simbolizuje i kraj jedne ere benda. U junu ove godine, iz ovog sastava otišao je Leo Fekete, bubnjar koji je s bendom bio od samih početaka. Garage in July je sada trojka. Igor je bas gitaru zamijenio bubnjevima, a Jim  je sa ritam gitare prešao na bas. Marko Bagarić Bagi je ostao na solo gitari. Novi singl benda očekuje se početkom sljedeće godine.

Bend Garage in July nastupio je 2014. godine na sedmom Demofestu, a Bagi je tom prilikom proglašen za najboljeg gitaristu.

Donosimo vam film „Gašenje“:

Prethodni članakNaredni članak