Festivali promovišu domaće proizvode i pune lokalne budžete

Kao najveće muzičko dešavanje u Republici Srpskoj i cijeloj BiH, Demofest svake godine privuče mnoštvo posjetilaca iz regije i svijeta. Iako sam festival nije komercijalne prirode, Demofest je događaj od izuzetne važnosti za lokalni turizam i privredu, smatraju poznavaoci ovih oblasti.

„Ovakav događaj na impresivan način šalje pozitivnu sliku o gradu na rijeci Vrbas, a učesnici festivala povratkom u svoje zemlje postaju najbolji promoteri Banjaluke kao turističke destinacije. Da je tako, potvrđuje činjenica da se svake godine interesovanje za Demofest povećava, kao i broj učesnika i posjetilaca”, smatraju u Turističkoj organizaciji Banjaluke.

U ovoj instituciji naglašavaju važnost sličnih događaja za promovisanje tolerancije i društvenog angažmana, ali i za razvoj domaće privrede.

„U danima održavanja Demofesta traži se ‘krevet više’, što znatno utiče na porast broja posjetilaca. Banjaluka je kontinentalni grad i tokom ljetnih mjeseci nije destinacija broj jedan za strane turiste, koji radije biraju primorska mjesta, pa slobodno možemo reći da upravo zahvaljujući Demofestu privlačimo veći broj posjetilaca i u ovom periodu”, dodaju u TOBL-u.

Dok se još sabiraju podaci za ovu godinu, poznato je da je u julu 2015. godine Banjaluku je posjetilo 5.672 turista i zabilježeno je 9.836 noćenja. Miroslava Pijetlović, direktorica prodaje i marketinga u hotelu Palace, potvrđuje da je jul ugostiteljima najproduktivniji baš u vrijeme Demofesta.

„U tom periodu, skoro sav kapacitet hotela bude popunjen učesnicima Demofesta, i zadovoljni smo saradnjom sa ovim festivalom. Demofest je postao prepoznatljiv festival, a mislim da se njegovi posjetioci odlučuju za jeftinije i skromnije smještajne kapacitete“, objašnjava Pijetlovićeva.

Nick Penny (1)

Na taj način, preko 250 učesnika festivala i više hiljada posjetilaca popune skoro sve banjalučke smještajne kapacitete. Međutim, Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare, smatra da je ekonomski uticaj Demofesta i mnogo širi.

„Ukoliko pretpostavimo da lokalno stanovništvo po glavi stanovnika za jedan dan troši 20 KM, a posjetioci po 100 KM, onda će Demofest za tri dana, sa prosječnim brojem od 5.000 učesnika po danu, zajedno sa 80% lokalnog stanovništva, generisati oko 540.000 KM za lokalnu privredu. Posjetioci će popuniti hotele, različite vrste barova, kafića i restorana, kao i koristiti usluge transporta i kupovati suvenire“, navodi Penny.

S obzirom na to da Demofest posljednjih godina privlači i po 10.000 posjetilaca dnevno, jasno je da njegov doprinos domaćim kasama premašuje 1.000.000 KM. Međutim, Penny smatra da su prihodi samo dio pozitivnih efekata. Prema njegovim riječima, povezivanje Nektar piva sa sjajnim iskustvom i lijepim uspomenama je idealno sredstvo promocije jednog brenda.

„Siguran sam da se ovo čak i više može primjeniti za grad i region. Ključ je kreirati zaista odlične događaje, jer je to  interesu , ne samo organizatora i sponzora, već i cjelokupne privrede u regionu. Mogu samo da kažem da je Banjaluka tek počela da uviđa potencijal i značaj kreiranja veoma posjećenih događaja za razvoj turizma. Obnova tvrđave, kompletiranje povezanosti puteva i proširenje hotela i dijela za zabavne sadržaje bi trebalo da budu prioriteti za naš regionalni razvojni plan“, zaključuje Penny.

Prethodni članakNaredni članak