Eventualizam kao prekretnica u stvaralaštvu

Novosadski ska bend Josip A Lisac objavio je svoj novi album „Eventualizam“ za izdavačku kuću Lampshade Media. Ovo je sedmo izdanje benda i predstavlja prekretnicu u njihovom stvaralaštvu i poziva se na urbano-filozofski pravac Ognjena Protića, te označava relativnost istine, razlike i mogućnosti u mišljenju. Uz dvije ljubavne pesme „Svako spava svoje“ i „Fališ mi“, i jedne filmske šale „Fajt klab“, ostatak materijala se bavi krizom jedinke, uzrocima globalizma, ćutanjem, opomenama, pokretanjem samostalnog mišljenja.

Muziku karakteriše tvrđi zvuk od prethodnih albuma, najverovatnije zbog izostavljanja klavijaturskih dionica. Gitarista Ratko Madžar na sebe je preuzeo većinu neduvačkih tema i tako u istom pravcu pokrenuo, i samu ritam sekciju, koja je snimila zasigurno najbolji materijal benda do sada. Duvačka sekcija korišćena je na temama i za pokrivanje strofa, ali su joj aranžmani tromboniste Nemanje Sovtića dali svježinu u odnosu na standardni zvuk koji je zastupljen u rege i ska muzici.

Za saksofonski i trubački solo zadužene su Sandra Dropo Ramaji i Danijela Veselinović, koje su nove pjesme pomjerile od gitarskog zvuka i dugog sadržajnog teksta. Vedran Ferizović je autor svih tekstova, a muziku su naizmenično radili Vedran Ferizović i Dejan Zec. Aranžmane potpisuje cijeli bend, praćeni od strane snimatelja i producenta Dragana Alimpijevića – Pika.

Demofest publika je ovaj bend upoznala 2010. godine i od tada ih pratimo, a svaki novi materijal sa nestrpljenjem očekujemo.

Poslušajte album na Deezer-u

Prethodni članakNaredni članak