Đorđe Mišić: Iskrenost i predanost se ne mogu lažirati

Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju m:tel-a, uskoro će se ponovo naći u ulozi člana stručnog žirija Demofesta. Kao neko ko je tokom godina svjedočio njegovom razvoju, Mišić prepoznaje značaj održavanja Demofesta za cijeli region.

DF: Kompanija m:tel već godinama podržava Demofest. Šta odlikuje ovu višegodišnju saradnju i čime je sve rezultovala tokom svih prethodnih godina?

Mišić: Dani u kojima se dešava Demofest je ono vrijeme u godini kada čitava Banjaluka bude obojena ovim događajem, prožeta posebnim duhom koji se može osjetiti na svakom koraku i koji svakako živi danima nakon samog festivala.

Kompanija m:tel je već dobro poznat prijatelj i partner upravo ovakvih i sličnih događaja u cijeloj zemlji, podrška mladim talentima, ali i ne manje bitno, svim ljudima koji željno iščekuju ovakve manifestacije i uživaju u njima. Tokom godina, Demofest je rastao i razvijao se, da bi danas to bio festival poznat ne samo u gradu na Vrbasu, nego mnogo šire, u zemlji i regionu. Posebno nam je zadovoljstvo vidjeti kako je iz našeg prijateljstva sa ovim festivalom izrastao jedan ozbiljan muzički događaj koji se čeka tokom cijele godine.

DF: U jednom od ranijih intervjua naveli ste da biste voljeli da se na Demofestu pojave i Arctic Monkeys. Da li se u međuvremenu pojavio neki drugi sastav koji je privukao Vašu pažnju? Kome se od ovogodišnjih najavljenih sastava najviše radujete?

Mišić: Mnogo je dobrih bendova i kvalitetnih muzičara u regionu. Posebno mladih ljudi kojima je stvaranje muzike važan dio njihovog života. Upravo su oni, demo bendovi, u stvari, i najveće zvijezde festivala, po čemu je Demofest jedinstven.

Ove godine, kao i prethodnih, željno iščekujem dane trajanja festivala u kojima zaista uživam, a od najavljenih sastava posebno se radujem bendu The Sisters of Mercy, jer je to muzika moje mladosti. Što se tiče domaćeg zvuka, rado bih vidio Majke, koje, nažalost, nisam imao priliku čuti kada su gostovali na Demofestu prije nekoliko godina. Mislim da je i ove godine spisak takav da sa sigurnošću mogu Demofest nazvati “festivalom za svakog i sve muzičke ukuse”.

DF: Svojevremeno ste svirali bas gitaru, ali i uručivali takmičarima Demofesta nagradu za najboljeg basistu festivala. Šta je potrebno da takmičari na sebe skrenu pažnju žirija i osvoje iskusne poznavaoce muzike, kako bi ponijeli titulu najboljeg basiste?

Mišić: Muzika je jedna od onih stvari u životu koje se ne mogu do kraja objasniti pravilima, niti je se može staviti u jednu formulu ili definiciju. Da, svakako da postoje pravila, odnosno vještina, ali ipak, na kraju, ono što je važno je emocija koju nečija muzika proizvodi u slušaocu. Rekao bih da je u muzici važno da znaš osnovna pravila, kako bi najbolje shvatio kako da, čak i kada ih kršiš, to zvuči dobro. Ujedno, ovo bi bio i odgovor na vaše pitanje šta je potrebno da bi takmičari na sebe skrenuli pažnju žirija. Dakle, bas gitara ili bubanj ili bilo koji drugi instrument da je u pitanju, mora da postane na neki način dijelom tijela osobe koja svira na njemu, da vam se, kada to slušate i gledate, sve zajedno čini sasvim prirodno i sasvim jednostavno. Kao što to čini npr. Stiv Haris, jedan od najboljih basista svih vremena, iako je dio benda čiji muzički pravac nije onaj koji preferiram.

DF: Šta je ono što se Vama lično najviše dopada kada je Demofest u pitanju?

Mišić: Ako po strani ostavimo činjenicu da je to jedan ozbiljan festival i događaj godine kada je u pitanju otkrivanje novih talenata, rekao bih da mi ipak najveće zadovoljstvo predstavlja kada znam da se u ovom ubrzanom svijetu novog vijeka još uvijek zaustavimo kako bismo poslušali dobar zvuk, kako bismo uzeli te svježe energije druženja i ono nešto posebno što samo umjetnost može da nam da. Naravno, ne mogu da ne spomenem i to da je organizacija ovog festivala za svaku pohvalu, te da mi je naročito zadovoljstvo biti dijelom ovog događaja.

DF: Nekoliko puta ste bili u žiriju Demofesta. Od šest ili sedam članova žirija, koliko znači glas jedne osobe i koliko on može uticati na ishod konačnog rezultata takmičarskog dijela?

Mišić: Bez obzira na to što dolazimo iz sasvim drugačijih životnih uloga, na kraju se ipak nekako dogodi da nam se poklope mišljenja i glasovi. To je samo još jedan dokaz da je najvažnije probuditi emociju, ostaviti utisak i biti drugačiji od drugih. Mislim da se i većina posjetilaca festivala na kraju slaže sa našim izborom, jer se kvalitet zaista uvijek izdvoji, tako da dosad nismo imali većih problema da izaberemo najbolje. Naravno, važno je da kažem da su svi mladi bendovi samim prisustvom na Demofestu već dokazali da su kvalitetni, a da je naš zadatak samo od svih tih talenata izabrati zvijezde festivala.

DF: M.O.R.T, Artan Lili, ZAA, Irie FM, samo su neki od sastava koji su nastupali na Demofestu, a potom i zauzeli svoje mjesto na domaćoj muzičkoj sceni. Kao poruka svim takmičarima Demofesta, kako bi glasio recept za uspjeh?

Mišić: Živjeti muziku. To je moj recept za uspjeh. Živjeti ono što se voli i radi, jer samo tako se može prenijeti ta emocija i drugima. Taj začin talentu je nekada i presudan za dobrog umjetnika, muzičara. Iskrenost i predanost je nešto što se nikako ne može lažirati, jer se sve to ‘čuje’ u muzici koju proizvodite.

Prethodni članakNaredni članak